Thuisaccu: informatie & prijs

Met een thuisaccu, of thuisbatterij, haal je een systeem in huis om energie op te slaan. En te gebruiken op het moment dat je het nodig hebt. Een thuisaccu is een dure investering, maar in combinatie met zonnepanelen wel een interessante optie om meer zelfvoorzienend te worden. Een thuisaccu is bij Laadkompas verkrijgbaar vanaf € 13.950 (excl. btw).

Meer weten over thuisaccu's? Wij helpen u graag.
Uw opgewekte energie thuis opslaan?

Wat is een thuisaccu?

Met een thuisaccu kun je energie opslaan die je zonnepanelen opwekken. Normaal wordt opgewekte energie die je niet direct gebruikt, teruggeleverd aan het energienet. Met een thuisaccu bewaar je deze energie en gebruik je het op een later moment, bijvoorbeeld voor je laadpaal thuis. Je wordt hiermee gedeeltelijk zelfvoorzienend en minder afhankelijk van het stroomnet.

De capaciteit van een thuisaccu is verschillend: voor een gewoon huishouden of klein bedrijf is een accu van bijvoorbeeld 5 kWh, 10 kWh of 20 kWh (ruim) voldoende. Voor grote bedrijven bestaan er ook accu’s van 100 kWh of zelfs 1000 kWh.

Thuisaccu van Sonnen via Laadkompas

Via Laadkompas kun je een thuisaccu kopen van Sonnen. Deze slimme thuisaccu heeft een capaciteit van 11 kWh en is verkrijgbaar vanaf € 13.950 (excl. btw). De installatie is hierbij inbegrepen.

Persoonlijk advies
Persoonlijk advies
Blije klanten
Blije
klanten
Laagste prijs garantie
Laagste prijs
garantie
Installatie experts
Installatie experts

Waarom is een thuisaccu interessant?

Op dit moment ontvang je nog een vergoeding voor energie die je teruglevert aan het net, ook wel bekend als de salderingsregeling. Maar deze regeling wordt afgebouwd en verdwijnt in 2031 waarschijnlijk volledig. De kans bestaat dat je zelfs gaat betalen voor het terugleveren van energie, omdat het energienet hierdoor steeds verder (over)belast raakt en de kans op (regionale) stroomuitval toeneemt. Met een thuisaccu in combinatie met zonnepanelen sla je de opgewekte zonne-energie op en draag je bij aan het oplossen van dit probleem. Het terugleveren van energie gebeurt dan alleen nog als de thuisaccu al vol is en je op dat moment geen stroom gebruikt.

Meer weten?

Hoe werkt een thuisaccu?

Een thuisaccu werkt als volgt:

1. De zonnepanelen wekken elektriciteit (gelijkstroom) op. De omvormer zet de opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom. Via de omvormer wordt het volledige systeem van zonnepanelen en thuisaccu aangestuurd.
2. Is er in de woning elektriciteit nodig? Bijvoorbeeld voor verlichting, de televisie of kookplaat? Dan zorgt de omvormer dat deze apparatuur de benodigde elektriciteit krijgen.
3. De stroom die overblijft, wordt naar uw thuisaccu gestuurd. Die slaat de energie op voor een later moment.
4. Is er elektriciteit nodig, maar leveren de zonnepanelen op dat moment geen of te weinig energie? Dan haalt de omvormer de stroom uit de thuisaccu. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er ‘s nachts energie nodig is of als de zonnepanelen op een bewolkte dag (bijna) geen zonne-energie leveren.

Met een dynamisch energiecontract kun je de werking van een thuisaccu nog beter benutten. Zo kun je de accu opladen op het moment dat de stroomprijs het laagst is, bijvoorbeeld om 13:00 uur ‘s middags. Vervolgens gebruik je de opgeslagen energie juist wanneer de stroomprijs het hoogst is, meestal ‘s avonds. Dit biedt financiële voordelen en draagt bij aan een efficiënter energieverbruik.

Wat kost een thuisaccu?

Een thuisaccu kost ongeveer tussen de 750 en 1.000 euro per kWh energie die de accu kan opslaan. Voor een kleine accu van 2 kWh ben je dus richting de 2.000 euro kwijt, en een grotere accu van 10 kWh of meer kost al snel 10.000 euro. Een flink bedrag, zeker als je eerder ook al zonnepanelen hebt gekocht. De opslag van een thuisaccu is beperkt, waardoor het lastig is om deze investering terug te verdienen. De huidige salderingsregeling voor zonnepanelen is (nu nog) een stuk voordeliger. Wanneer deze regeling verdwijnt, wordt de terugverdientijd van een thuisbatterij ook korter.

Er wordt verwacht dat de prijs van thuisaccu’s de komende jaren daalt. Bij de dalende prijs hoort ook een kortere terugverdientijd. Wij houden alle ontwikkelingen in de thuisaccu-markt in de gaten. We streven naar een assortiment van de beste A-merk thuisaccu’s, zodat we je hier uitgebreid over kunnen adviseren en de laagste prijs garantie bieden.

Veelgestelde vragen

Is er een subsidie voor thuisaccu's? Pijl

Er is in Nederland (nog) geen subsidie voor thuisaccu’s. In bijvoorbeeld Duitsland is dat er wel. Maar ook zonder subsidie kan een thuisaccu interessant zijn. Door de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen en de stijgende energieprijzen, wordt een accu in huis steeds interessanter.

Wat houdt de salderingsregeling in? Pijl

Momenteel levert nagenoeg elke bezitter van zonnepanelen de teveel opgewekte stroom terug aan het net. Dit wordt verrekend met je energierekening. Vanaf 2023 verandert de salderingsregeling in een afbouwregeling, In 2022 kon je nog voor 100% salderen en in 2023 nog voor 91%. Stapsgewijs loopt dit terug naar 0% in 2031. Dat geeft een zonnepaneeleigenaar genoeg tijd om zich te verdiepen in een vervangende optie, bijvoorbeeld een thuisaccu.

De salderingsregeling is in feite een subsidie. Bezitters van zonnepanelen krijgen een vaste prijs voor de teruggeleverde energie. Ongeacht of er op dat moment op totaalniveau teveel of te weinig capaciteit is. Een thuisaccu wordt met de jaren dus interessanter en rendabeler.

Wat kost een thuisaccu bij Laadkompas? Pijl

Een thuisaccu bij Laadkompas is verkrijgbaar vanaf €13.950 (excl. btw), inclusief installatie. Deze batterij heeft een capaciteit van 11 kWh. De verkoop van onze thuisaccu’s gaat in samenwerking met Sonnen. Installatie is bij de prijs inbegrepen: alleen bestellen en zelf plaatsen kan niet via ons.

Wat is de beste plek in huis voor een thuisaccu? Pijl

Een thuisaccu is vrij groot en zwaar. Je moet rekening houden met ongeveer een vierkante meter aan ruimte die nodig is om de thuisaccu te plaatsen. Een koele en droge ruimte is hiervoor het meest geschikt, zoals een kelder of zolder. Ook is het type wand belangrijk: een draagmuur van steen of beton heeft de voorkeur. Afhankelijk van het type thuisaccu, kan deze ook buiten worden geplaatst.

Thuisaccu

Verrekenen Verlaagde energiekosten

Door je stroomverbruik af te stemmen op de opwekking van je zonnepanelen, ga je bewuster om met energie en verlaag je je kosten.

Balancing Minder afhankelijk van het elektriciteitsnet

Met een thuisaccu ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. In combinatie met zonnepanelen kun je ‘s avonds gebruikmaken van de groene energie die je zelf hebt opgewekt.

Thuis / prive Fungeert als noodstroom

Door slimme technologie kan een thuisaccu fungeren als noodstroom. Zo zit je tijdens een stroomuitval nooit zonder stroom.

Contact opnemen

Onze klanten
geven ons

Op basis van 542 beoordelingen

Kiyoh
Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.