Thuisaccu zonnepanelen: zo werkt het

Met een thuisaccu kun je energie uit je zonnepanelen opslaan en deze later weer gebruiken, bijvoorbeeld voor je laadpaal. Hoe werkt dit precies?

Meer weten over thuisaccu's? Wij helpen u graag.

Zonne-energie opslaan met thuisaccu

Zonnepanelen wekken overdag uiteraard de meeste energie op. En dat is precies het moment dat veel mensen niet thuis zijn, en de energie dus niet (allemaal) direct gebruikt wordt. De zonne-energie die niet meteen wordt gebruikt, wordt teruggegeven aan het energienet. Daar ontvang je nu nog een vergoeding voor van je energieleverancier, maar deze salderingsregeling wordt afgebouwd en in 2031 volledig afgeschaft.

Met een thuisaccu kun je deze energie zelf opslaan, en bijvoorbeeld ‘s avonds gebruiken om te koken en je auto thuis op te laden. Daarom zijn zonnepanelen met een thuisaccu een ideale combinatie. Je wordt hierdoor minder afhankelijk van het energienet.

Hoe werken zonnepanelen samen met een thuisaccu?

Zonnepanelen wekken elektriciteit op met behulp van zonlicht. Deze gelijkstroom wordt door een omvormer omgezet in wisselstroom. De omvormer zorgt er ook voor dat de zonne-energie bij apparaten terechtkomen die het op dat moment nodig hebben. De overgebleven elektriciteit wordt naar de thuisaccu gestuurd, die het vervolgens opslaat.

Is er op een later moment meer energie nodig dan de zonnepanelen leveren? Dan haalt de omvormer stroom uit de thuisaccu en levert dit aan apparaten die het gebruiken. Dat gebeurt bijvoorbeeld ‘s avonds of ‘s nachts, of op een bewolkte, regenachtige dag dat je zonnepanelen nauwelijks energie opwekken.

Persoonlijk advies
Persoonlijk advies
Blije klanten
Blije
klanten
Laagste prijs garantie
Laagste prijs
garantie
Installatie experts
Installatie experts

Wat zijn de totale kosten van een thuisaccu en zonnepanelen?

Een thuisaccu in combinatie met zonnepanelen is een flinke investering. Een thuisaccu kost tussen de 750 en 1.000 euro per kWh. Dat betekent dat je voor een accu van bijvoorbeeld 3 kWh, tussen de 2.250 en 3.000 euro kwijt bent.

De kosten van zonnepanelen hangen van veel factoren af en verschillen per leverancier. Het loont dus zeker de moeite om meerdere offertes op te vragen en te vergelijken. Per zonnepaneel betaal je, inclusief installatie, ongeveer 650-800 euro per paneel. Hoe meer zonnepanelen je installeert, hoe lager de prijs per paneel wordt.

Al met al lopen de kosten van een thuisaccu met zonnepanelen dus aardig op. Voor tien zonnepanelen en een thuisaccu van 3 kWh, zit je al op ruim 10.000 euro.

Meer weten?

Thuisaccu en zonnepanelen via Laadkompas

Bij Laadkompas kun je zowel een thuisaccu kopen als zonnepanelen aanschaffen en laten installeren. Voor de thuisaccu werken wij samen met Sonnen. Dit bedrijf, onderdeel van Shell, is sinds 2010 marktleider in energieopslagsystemen voor in huis.

Zonnepanelen leveren we als een totaalpakket. Hiervoor werken we samen met Zonnestroom Collectief. Zij leveren de zonnepanelen en omvormer en verzorgen ook de installatie. En ook na de installatie houdt Zonnestroom Collectief de prestaties van de zonnepanelen in de gaten en nemen zij contact op als iets niet meer (goed) functioneert.

Veelgestelde vragen

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een thuisbatterij? Pijl

Hoeveel zonnepanelen je voor een thuisbatterij nodig hebt, hangt af van hoeveel kilowattuur (kWh) je thuisbatterij is en hoeveel kilowattpiek (kWp) je zonnepanelen opwekken. Per kWp dat je zonnepanelen opwekken, is er ongeveer 1 tot 1,5 kWh opslag nodig voor je thuisaccu. Dus als je zonnepanelen bijvoorbeeld 5 kWp opwekken, moet je een thuisaccu hebben die tussen de 5 en 8 kWh kan opslaan.

Is een thuisaccu met zonnepanelen rendabel? Pijl

De terugverdientijd van zonnepanelen is de afgelopen jaren een stuk korter geworden. In ongeveer vijf jaar heb je de aanschafkosten van zonnepanelen terugverdiend. Vervolgens kun je zeker twintig jaar gebruikmaken van gratis zonne-energie.

Voor een thuisaccu is de terugverdientijd langer. Doordat je op dit moment nog gebruik kunt maken van de salderingsregeling voor zonnepanelen, krijg je een vergoeding voor zonne-energie die je niet gebruikt en teruglevert aan het energienet. Deze regeling wordt afgebouwd en in 2031 afgeschaft, waardoor een thuisaccu de komende jaren meer gaat lonen. Ook zijn er op dit moment nog geen subsidies voor thuisaccu’s, zoals bijvoorbeeld in Duitsland. Wanneer er wel een subsidieregeling komt, wordt het ook interessanter om een thuisaccu aan te schaffen.

Thuisaccu

Verrekenen Verlaagde energiekosten

Door toekomstgericht laadgedrag en gebruik te maken van weervoorspellingen wordt uw stroomverbruik geoptimaliseerd.

Balancing Minder afhankelijk van het elektriciteitsnet

Met een thuisaccu bent u minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. In combinatie met zonnepanelen kunt u in de avond gebruik maken van uw groene energie.

Thuis / prive Fungeert als noodstroom

Door slimme technologie kan een thuisaccu fungeren als noodstroom. Zo zit u nooit onverwachts zonder stroom tijdens een uitval.

Contact opnemen

Onze klanten
geven ons

Op basis van 542 beoordelingen

Kiyoh
Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.