Laadpaal thuis aanvragen?

Thuis laden is goedkoper dan bij een openbaar laadpunt.

Persoonlijke top 3 laadpalen thuis

Alle informatie over een laadpaal thuis

Heb je een elektrische auto? Dan is een laadpaal thuis erg praktisch. Bovendien is thuis laden een stuk goedkoper dan laden bij een openbare laadpaal. Laadkompas helpt je graag verder bij het maken van de juiste keuze voor je eigen laadpaal. Je vindt hier alle informatie op een rijtje. Samen vinden we een passende laadoplossing, en zorgen we voor een snelle levering en installatie door een Laadkompas monteur (vanaf € 295,- excl. btw).

Drie voordelen van een laadpaal thuis

Er zijn tegenwoordig ook veel publieke laadpalen te vinden, zowel langs de snelwegen als in steden en dorpen. Waarom is een laadpaal thuis dan toch handiger? Drie voordelen:

 • Je kunt je auto opladen wanneer je maar wilt. Bij een publieke laadpaal ben je niet altijd verzekerd van een plek.
 • Thuis laden is goedkoper. Je betaalt alleen je eigen stroomtarief, wat momenteel rond de €0,40 per kWh is. Bij een openbare laadpaal is dit tarief vaak hoger (meestal tussen de € 0,40 en € 0,80), en betaal ook nog een starttarief van ongeveer € 0,40. Bij een snellader ligt dit bedrag nog iets hoger.
 • Je bespaart reistijd doordat je altijd thuis je elektrische auto kunt opladen. Je hoeft dus niet om te rijden en te wachten voor een openbare laadpaal.

Een laadpaal thuis installeren gaat het makkelijkst als je een eigen oprit of garage hebt. En het is belangrijk om de juiste laadpaal te kiezen die bij je wensen en thuissituatie past. Het is ook mogelijk om je laadpaal thuis openbaar te maken, zodat andere automobilisten ook hun elektrische auto bij jou kunnen opladen en jij hier wat extra’s aan verdient. Welk tarief zij betalen, bepaal je zelf.

Dit zijn de opties voor een eigen laadpaal

Om een laadpaal thuis te (laten) installeren, zijn er een aantal keuzes die gemaakt moeten worden.

 • Type laadpaal: er zijn verschillende soorten laadpalen met specifieke functies. Bijvoorbeeld als het gaat om verbruiksinzicht en het verrekenen van laadkosten met je werkgever. Ook zijn er laadpalen die met je zonnepanelen kunnen samenwerken, zodat er maximaal gebruik wordt gemaakt van je eigen opgewekte energie. Andere eigenschappen zijn het laadvermogen en uiterlijk van het laadstation. We denken graag met je mee over de geschikte laadpaal voor jou.
 • Plaatsing van de laadpaal: je kunt het laadstation als ‘wallbox’ aan de gevel van je huis plaatsen, of op een paal op de oprit. In het tweede geval is er mogelijk graafwerk nodig om de laadpaal met je meterkast te verbinden. Onze laadpaal experts kunnen je hierin adviseren.
 • Aansluiting meterkast: voor de installatie van je laadstation kan het uitmaken of je meterkast een 1-fase of 3-fase aansluiting heeft. Voor sommige elektrische auto’s is een 3-fase aansluiting noodzakelijk. Je meterkast moet dan worden aangepast. Onze installateurs kunnen dit voor je doen.
 • Load balancing: met load balancing zorg je ervoor dat er altijd een balans is tussen de stroom die je laadpaal gebruikt en de stroom die andere apparatuur nodig heeft. Zo voorkom je overbelasting en mogelijk een stroomstoring. Load balancing is niet vereist voor je laadpaal thuis, maar wel een aanvullende optie.

Onze laadpaal experts helpen je graag mee bij het maken van de juiste keuzes. Vraag een offerte bij ons aan of neem telefonisch contact op (088 – 999 0600).

Persoonlijk advies
Persoonlijk advies
Blije klanten
Blije
klanten
Laagste prijs garantie
Laagste prijs
garantie
Installatie experts
Installatie experts

Wat kost een laadpaal thuis inclusief installatie?

De kosten van een laadpaal thuis, inclusief installatie, liggen gemiddeld tussen de 1.500 en 2.500 euro. De exacte kosten hangen af van de situatie bij je thuis, de installatiewerkzaamheden die nodig zijn en het type laadpaal dat je kiest. Hier vind je een overzicht van de belangrijkste kosten (inclusief btw) die erbij komen kijken:

Aanschafprijs laadpaal  800 – 1.500 euro
Installatie laadpaal  365,95 – 840,95 euro
Optioneel: load balancing  100 – 200 euro
Optioneel: laadkabel  60 – 300 euro
Optioneel: montage op paal    400 – 800 euro
Meer over laadpaal kosten

Geen eigen oprit, wel een eigen laadpaal?

Een laadpaal plaatsen is het makkelijkst wanneer je een eigen oprit of garage hebt. Maar als je dat niet hebt, zijn er ook andere mogelijkheden. Zo kun je de laadpaal ook in de voortuin plaatsen, en je auto opladen via een kabel over de stoep. Ter bescherming wordt dan een rubberen mat geplaatst. Deze oplossing is vaak ook mogelijk vanaf de muur, mocht je een wandstation hebben of overwegen. Het is wel belangrijk om bij je gemeente te checken wat is toegestaan en of er nog speciale voorwaarden zijn. Dit verschilt per regio.

Heb je wel een eigen oprit of garage? Dan zijn er genoeg opties om de laadpaal te plaatsen en kun je zelf kiezen wat je het handigst vindt. En als je ergens over twijfelt, kun je altijd overleggen met een van onze installateurs.

Advies over montage Advies over montage

Hoe werkt de installatie van een laadpaal thuis?

De installatie van je laadpaal thuis wordt volledig verzorgd door een van onze gediplomeerde monteurs. Die zorgt voor de installatie van de laadpaal of het wandstation zelf, maar ook voor eventuele graafwerkzaamheden of aanpassingen aan de meterkast. Ook test de monteur of de laadpaal goed werkt en geeft hij instructies over het gebruik.

De installatie kan meestal in een dag worden gedaan. Na het bestellen van je laadpaal, neemt de monteur binnen een paar dagen contact op. Er wordt dan een datum ingepland en de situatie bij je thuis wordt besproken, zodat de monteur goed voorbereid aan de installatie kan beginnen.

Laadpaal thuis en de meterkast: 1 fase of 3 fasen

Je laadpaal moet in huis worden aangesloten op de meterkast. En voor de installatie is belangrijk om te weten of de meterkast een 1-fase of 3-fasen-aansluiting heeft. Weet je dit niet? Kijk dan wat op de elektriciteitsmeter staat:

 • 220/230V: dit is een 1-fase aansluiting.
 • 3x 220/230 of 380/400V: dan heb je een 3-fasen aansluiting

Als je nog steeds twijfelt, zoek dan het meternummer (EAN-code) op. Bij een slimme meter vind je dit nummer meestal onder de streepjescode. Bij traditionele meters vind je het nummer vaak achter de aanduiding ‘No’. Ga vervolgens naar de website van je netbeheerder. Hier kun je met het meternummer en je postcode zien of je een 1-fase of 3-fasen aansluiting hebt.

Voor sommige auto’s met een 3-fasen-accu kan het handig zijn om de meterkast om te laten bouwen. Onze installateurs doen dit graag en zorgen ook voor de juiste bekabeling en het isoleren van een stroomgroep voor de laadpaal. Hiermee komt je laadpaal los te staan van andere huishoudelijke apparaten, ook bij een eventuele stroomstoring. Het installeren van een 3-fasen-aansluiting brengt wel extra kosten met zich mee. Je kunt ook kiezen voor load balancing. We helpen je graag bij het maken van de beste keuze.

Meterkast goed voor laadpaal Ik wil persoonlijk advies

Thuis opladen zonder laadpaal

Is het niet mogelijk om een laadpaal bij je thuis te plaatsen? Dan kun je je elektrische auto ook opladen aan een ‘gewoon’ stopcontact. Houd er wel rekening dat het dan een dag, of zelfs langer, kan duren voordat de accu helemaal vol is. Je hebt hier ook een speciale laadkabel voor nodig, inclusief een laadbeveiliger. Dit zorgt voor een beveiliging tegen overspanning en oververhitting. Meestal wordt deze kabel geleverd bij de aanschaf van een elektrische auto.

Veelgestelde vragen over een laadpaal thuis

Waar moet ik op letten als ik een laadpaal voor thuis aanschaf? Pijl

In ons advies kijken wij bij Laadkompas altijd naar de volgende factoren:
1. Om welke auto gaat het?
2. Waar wordt het laadstation geplaatst?
3. Is verrekening van de laadkosten nodig?
4. Wat is de capaciteit van de hoofdaansluiting?

Als deze factoren duidelijk zijn, is het goed mogelijk een geschikte laadpaal te kiezen. Neem contact op voor meer informatie.

Kan ik subsidie krijgen voor een laadpaal thuis? Pijl

Voor particulieren zijn er op dit moment geen subsidies voor het kopen van een laadpaal. Koop je een elektrische auto? Dan kun je wel subsidie krijgen: €4.000 voor een nieuw model en €2.000 voor een tweedehands. En ook voor een zakelijke laadpaal zijn er regelingen. Lees meer op onze pagina over subsidies.

Welke stekker heb ik nodig voor mijn laadpaal thuis? Pijl

Bijna alle moderne auto’s hebben een type 2-stekker, ook wel ‘Mennekes-stekker’ genoemd. Dit is de standaard laadkabel in heel Europa en hiermee kun je ook opladen op een 3-fasen aansluiting. Alleen nog enkele oudere modellen maken gebruik van een type 1-stekker.

Wat kost een laadpaal thuis installeren? Pijl

De basisinstallatiekosten van een laadpaal bij Laadkompas zijn €295,- (excl. btw). Deze basisinstallatie kan door heel Nederland plaatsvinden. De volgende diensten en materialen zijn inbegrepen:

– Arbeidsloon en voorrijkosten van de installateurs
– Paal of wandmontage, testen en ingebruiksstelling van de laadpaal
– Klein materiaal

In sommige gevallen zijn extra werkzaamheden nodig, bijvoorbeeld voor extra bekabeling of graafwerk. De kosten hiervoor kunnen aan de hand van foto’s van tevoren goed worden ingeschat. Bij lastigere situaties kan er een schouwing plaatsvinden. Dit kost € 195,- (ex btw).

 • Check 100% onafhankelijk
 • Check Besparen tot 40%
 • Check 5.000+ laadpalen geïnstalleerd

Laadpaal thuis

Verrekenen Slimme online functies

Met een slimme laadpaal verreken je eenvoudig de gemaakte kosten met een werknemer, leasemaatschappij of onderneming.

Balancing Dynamic load balancing

De meeste fabrikanten bieden load balancing modules aan. Hiermee voorkom je overbelasting van het stroomnetwerk. Wel zo veilig.

 

Thuis / prive Subsidies

De overheid geeft verschillende subsidies voor elektrisch rijden. Wij informeren je graag over de mogelijkheden.

Contact opnemen

Onze klanten
geven ons

Op basis van 542 beoordelingen

Kiyoh
Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.