Terug naar kennisbank

Hoe lang duurt een laadsessie bij een snellader?

Wat is het verschil tussen een laadpaal thuis en een snellader? Alle voor- en nadelen van een elektrische auto opladen bij een snellader.

Facebook Youtube LinkedIn Instagram

Snel een elektrische auto opladen

Bij elektrisch rijden speelt het opladen van de auto een grote rol, het kan zijn dat je met een lege accu komt te staan. Met een laadpaal thuis, kunt u in een aantal uur de auto weer opladen. Maar soms heb je simpelweg geen tijd om uren te wachten tot de auto vol is.. Daar hebben we een oplossing voor, namelijk de snellader.

Snellader staan vaak in de buurt van snelwegen en tankstations. Veel voorkomende snelladers zijn: Fastned, Allego en Tesla Superchargers.

Snelladen in de praktijk Snelladen in de praktijk

Wallbox Pulsar PLUS, momenteel het #1 laadstation voor thuis.

Laadpunt met AC- of DC-stroom.

Een snellader wordt ook wel DC-stroom genoemd. Omdat de snellader gebruik maakt van gelijkstroom, is hij sneller dan een reguliere laadpaal. DC-stroom is gelijk stroom. Een reguliere laadpaal, zoals een laadpaal thuis maakt gebruik van wisselstroom (AC-stroom). Wisselstroom is stroom die nog omgezet moet worden, het omzetten van de stroom zorgt ervoor dat het langer duurt dan bij een snellader.

De laadsnelheid bij zo een laadpaal is ongeveer 350 kWh, een reguliere laadpaal vaak 22 kWh. Bij een snellader kun je binnen 10 minuten weer een aardig stuk vooruit, vele malen sneller dan die laadpaal die je thuis hebt staan.

Kosten van een snellaad-sessie

Het voordeel van een snellader is dat de laadsessie vele malen sneller is. Daarentegen is het nadeel dat de laadsessie ongeveer 2 á 3 keer zo duur is. Per kilowattuur (kWh) geldt voor de meeste snelladers een tarief van 60 cent. Een laadsessie bij een openbare laadpaal is in vele gevallen rond de 35 – 40 cent. Bij een laadpaal thuis laadt je tegen het laagste tarief, ongeveer 23 cent.

Een laadpaal thuis is verreweg het voordeligst, hoewel er natuurlijk wel een eenmalige investering vereist is. Een laadsessie bij een openbare laadpaal is ook nog populair, het laden is niet extreem veel hoger en een investering hoeft u niet te doen. Een snellader is het duur, maar wel het snelst. Afhankelijk van uw laad-wens op een specifiek moment, bepaald welke laadpaal het best geschikt is voor deze laadsessie.

Gratis persoonlijk advies

Wij helpen u graag verder. Bel of mail ons, of vraag gratis advies. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag
van 9:00 tot 17:30.

Gratis advies aanvragen
Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.