Snellader auto: alles over snellaadstations

Met een snellader kun je je elektrische auto in ongeveer 15 tot 30 minuten opladen. Snellaadstations vind je vooral langs snelwegen. Je betaalt iets meer dan bij een gewone laadpaal, maar kunt je weg dus ook weer snel vervolgen.

Persoonlijke top 3 laadpalen ontvangen?

Persoonlijke top 3 laadpalen ontvangen?

Wat is een snellader?

Met een snellader, ook wel DC-lader genoemd, kun je je auto in korte tijd voor het grootste deel opladen. Bij de meeste snelladers kun je in 15 tot 30 minuten de accu voor 80% opladen.

Een normale laadpaal levert een vermogen van maximaal 22 kW. Bij een snellader is dit minimaal 50 kW. Er zijn ook snelladers van 350 kW. Hoe groter het vermogen is, hoe sneller je auto oplaadt.

Wat kost een snellader?

In Nederland betaal je bij een snellader meestal tussen de € 0,70 en € 0,80 per kilowattuur (kWh). De exacte tarieven verschillen per aanbieder. Daarnaast betaal je vaak een starttarief. Hoe hoog dat tarief is, hangt van van je laadpas. Met de laadpas van Laadkompas is dit altijd € 0,39 (ex. btw).

Dit zijn de kWh-tarieven van de grootste aanbieders van snellaadstations in Nederland:

Allego: meestal € 0,79 bij een snellader langs de snelweg. Exacte tarieven verschillen per locatie.
Fastned: € 0,69 zonder abonnement of € 0,48 met abonnement
IONITY: € 0,79
Shell Recharge: € 0,73 in een stad of dorp of € 0,75 langs de snelweg
Tesla (Supercharger): tussen de € 0,40 en € 0,50 voor niet-Tesla rijders. Voor Teslarijders en abonnementhouders zijn de tarieven lager. Exacte tarieven verschillen per locatie.

 

 

Persoonlijk advies
Persoonlijk advies
Blije klanten
Blije
klanten
Laagste prijs garantie
Laagste prijs
garantie
Installatie experts
Installatie experts

Gratis laadpas aanvragen voor snellader

Wil je je auto opladen bij een snellader? Dan heb je hier een laadpas voor nodig. Je kunt gratis de laadpas van Laadkompas aanvragen. Onze laadpas biedt verschillende voordelen:

Laden tegen de laagste tarieven Gratis laadpas: nu tijdelijk met zes maanden gratis abonnement. (normaal € 3,95 excl. btw per maand)

Laden tegen de laagste tarieven Vandaag besteld, morgen in huis

100% laaddekking binnen Nederland Werkt bij alle snelladers in Nederland

100% onafhankelijk Zakelijk en particulier gebruik.

Laden door heel Europa Laadpas ook te koppelen aan je laadpaal thuis.

Maandelijks een factuur met alle laadsessies Ontvang maandelijks een factuur met alle laadsessies.

Laden tegen de laagste tarieven Bij onze laadpas zonder abonnement betaal je alleen bij gebruik

Maandelijks een factuur met alle laadsessies Gratis app met onder meer inzicht in je laadsessies, laadtarieven en laadpalen in de buurt

Vraag laadpas aan

Waar vind ik een snellader?

Snelladers vind je vooral aan de snelweg. In heel Nederland zijn langs alle snelwegen voldoende snellaadstations aanwezig. Ook in omringende landen, zoals Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, is er een goed aanbod van snelladers.

Op onze laadpalen kaart zie je precies waar alle gewone laadpalen en snellaadstations staan. In de Laadkompas-app kun je deze informatie ook vinden.

Hoe lang duurt een laadsessie bij een snellader?

Bij een snellader kun je in ongeveer 15 tot 30 minuten je auto voor 80% opladen. De laatste 20% kost in verhouding aanzienlijk meer tijd. Hoe lang de laadsessie bij een snellader precies duurt, hangt voornamelijk af van twee factoren:

  • De capaciteit van de snellader. Hoe hoger het aantal kilowattuur (kWh), hoe sneller het laadstation kan laden. De capaciteit ligt meestal tussen de 50 en 350 kWh.
  • De capaciteit van de accu van je elektrische auto. Ook hier geldt dat met een grotere accu, de laadsnelheid toeneemt. Een accu van een middenklasse elektrische auto, heeft gemiddeld een capaciteit van 50 kW.

Uiteindelijk gaat het dus om de verhouding tussen het aantal kWh van de snellader en de capaciteit van de accu. Als het laadstation bijvoorbeeld tot 350 kWh kan laden en je accu een capaciteit heeft van 50 kW, kun je nooit de volledige laadsnelheid benutten.

Veelgestelde vragen over snelladers

Kan iedere elektrische auto aan een snellader? Pijl

Het overgrote deel van de elektrische auto’s kan aan een snellader. Er zijn een paar modellen die dat (nog) niet kunnen. Welke dat zijn, kun je op ev-database.org nagaan.

Is snelladen slecht voor de batterij van je auto? Pijl

Nee, snelladen levert geen problemen op voor de batterij van je auto. De accu’s zijn zo ontworpen dat ze deze manier van laden ondersteunen. Je kunt je elektrische auto dus probleemloos opladen bij een snellaadstation. Ook als de snellader meer vermogen levert dan de auto aankan, veroorzaakt dat geen kortsluiting of schade aan de accu. De auto gaat er alleen niet sneller van opladen.

Hoe herken je een snellader? Pijl

Een snellader herken je aan de hoogte van het laadvermogen. Bij een snellader is dit minimaal 24 kW. Bij grote snellaadstations langs de snelweg ligt dit vaak nog een stuk hoger, tussen de 175 en 350 kW. Een gewone laadpaal heeft een vermogen van maximaal 22 kW.

Waarom is snelladen duurder? Pijl

Snelladen is duurder vanwege de apparatuur en techniek die hiervoor nodig is. Ondanks dat laden bij een snellader duurder is dan bij een gewone lader, is het nog steeds goedkoper dan benzine of diesel tanken.

Laadkompas laadpaal

Verrekenen Thuis opladen altijd goedkoper

Bespaar ruim 40% ten opzichte van een publieke laadpaal.

Balancing Sneller laden

Ruim tien keer sneller dan via een stopcontact.

Thuis / prive Altijd plek

Gegarandeerd je auto op kunnen laden.

Contact opnemen

Onze klanten
geven ons

Op basis van 542 beoordelingen

Kiyoh
Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.