Tesla Supercharger – laden bij Tesla laadpaal

Tesla heeft een eigen netwerk van laadpalen, ook wel bekend als Tesla Superchargers. Oorspronkelijk waren deze alleen te gebruiken door Tesla-rijders, maar inmiddels kun je bij steeds meer Superchargers ook andere elektrische auto’s opladen. Hoe werkt dat precies en waar in Nederland vind je Tesla Superchargers?

Check laadpaal top 3

Check laadpaal top 3

Welke elektrische auto's kunnen laden bij een Tesla Supercharger?

Elektrische auto’s met een CCS-aansluiting kunnen laden bij een Tesla Supercharger. Nagenoeg alle volledig elektrische auto’s hebben deze aansluiting. Hybride-auto’s hebben deze aansluiting vaak niet.

De Tesla Superchargers zijn ontworpen om de laadkabel linksachter in de auto aan te sluiten. Daar zit bij een Tesla namelijk de aansluiting. Het is dus het handigst om de auto rechts van het laadstation te parkeren, zodat je de laadkabel gemakkelijk kunt aansluiten en loshalen. Omdat Superchargers zijn ontwikkeld voor Tesla’s, kunnen sommige locaties ongeschikt zijn voor niet-Tesla’s. De laadkabel is dan te kort om je auto aan te kunnen sluiten op het laadstation, bijvoorbeeld omdat de aansluiting in jouw auto op een andere plaats zit. Zoek in dat geval via de Laadkompas-app een andere laadpaal in de buurt.

Laden bij een Tesla Supercharger met andere elektrische auto

Rijd je niet in een Tesla maar is er wel een Supercharger in de buurt waar je wilt opladen? Sinds november 2021 is het ook mogelijk om hier met andere elektrische auto’s op te laden. Dit kan nog niet bij alle Superchargers, maar Tesla werkt aan verdere uitbreiding. Om met een ander merk auto bij een Supercharger te laden, doorloop je de volgende stappen:

  1. Download de Tesla-app en maak een account aan.
  2. In de app selecteer je de optie ‘Uw niet-Tesla opladen’. Vervolgens zoek je de locatie van de Supercharger op.
  3. Voeg een betaalwijze toe (creditcard of bankrekeningnummer) en sluit de auto aan op het laadstation. Selecteer vervolgens de juiste laadplaats van het laadstation. Deze bestaat uit een cijfer en een letter, bijvoorbeeld 4A. Daarna druk je op ‘Opladen starten’.
  4. Wanneer je de laadsessie wilt stoppen, klik je op ‘Opladen stoppen’.

In deze video kun je ook zien hoe het laden bij een Tesla Supercharger werkt voor niet-Tesla rijders.

Persoonlijk advies
Persoonlijk advies
Blije klanten
Blije
klanten
Laagste prijs garantie
Laagste prijs
garantie
Installatie experts
Installatie experts

Wat kost laden bij een Tesla Supercharger?

De kosten voor laden bij een Tesla Supercharger verschillen per locatie. Niet-Tesla rijders die bij een Supercharger opladen, betalen ook een hoger tarief dan Tesla-rijders. Dit komt door de meerkosten die Tesla maakt om de Superchargers geschikt te maken voor andere elektrische auto’s. Het tijdstip waarop je laadt maakt ook uit. Zo betaal je tijdens de piekuren tussen 16.00 en 20.00 uur, een hoger tarief. In de Tesla-app vind je de actuele laadtarieven.

Je kunt bij Tesla ook een abonnement nemen van € 12,99 per maand. De kosten per laadsessie gaan daarmee flink omlaag.

Extra ‘fee’ voor onnodig lang opladen

Laat je je auto aan een Tesla Supercharger staan terwijl deze al volledig is opgeladen? Dan betaal je een boete tarief (‘idle fee’) voor elke extra minuut dat je auto aan de laadpaal staat. Dit tarief is € 0,50 per minuut en geldt wanneer het laadstation voor minimaal 50% bezet is. Als het laadstation 100% bezet is, stijgt het tarief naar € 1,-. Haal je je auto binnen vijf minuten weg, dan wordt de idle fee kwijtgescholden.

Laden bij Tesla Supercharger met laadpas

Bij een Tesla Supercharger laad je, in tegenstelling tot de meeste andere laadstations, zonder laadpas. Je kunt hier op dit moment de laadpas van Laadkompas dus niet gebruiken. We zijn wel in gesprek met Tesla om dit in de toekomst mogelijk te maken.

Je kunt onze laadpas wel voor nagenoeg alle andere laadpalen in Nederland gebruiken, ongeacht in wat voor merk elektrische auto je rijdt. Als je ‘m vandaag aanvraagt, is hij de volgende werkdag in huis.

Map met overzicht Tesla Superchargers

Tesla Superchargers vind je door heel Europa, zowel langs de grote (snel)wegen als binnen de bebouwde kom. Een map met alle laadstations van Tesla vind je op onze website, in de Tesla-app of via Google Maps.

Veelgestelde vragen

Kan iedereen laden bij Tesla Supercharger? Pijl

Bij de meeste Tesla Superchargers kan iedereen laden, ook als je niet in een Tesla rijdt. Wel heeft je elektrische auto een CCS-aansluiting nodig, maar tegenwoordig hebben de meeste auto’s dat. Sommige laadstations van Tesla zijn nog niet zo ingericht dat andere elektrische auto’s hier kunnen laden. Tesla werkt eraan om meer Superchargers, in verschillende landen, hiervoor geschikt te maken.

Wat kost 1 kWh bij Tesla Supercharger? Pijl

Bij een Tesla Supercharger betaal je als niet-Tesla rijder tussen de € 0,40 en € 0,50 per kWh. Rijd je wel in een Tesla dan liggen de tarieven iets lager, zeker als je ook het abonnement afsluit van € 12,99 per maand. De exacte laadtarieven per kWh verschillen per locatie en vind je in de Tesla-app.

Hoe betaal je bij Tesla Supercharger? Pijl

Betalen bij een Tesla Supercharger gaat via de app. Je kunt daar een betaalwijze toevoegen, bijwerken of verwijderen. Wanneer je een betaalwijze hebt gekozen, kun je de laadsessie starten via de app en wordt de betaling automatisch geregeld.

Welke laadpas werkt bij een Tesla Supercharger? Pijl

Er zijn een paar laadpassen waarmee je kunt laden bij een Tesla Supercharger, bijvoorbeeld die van Travelcard. Je kunt deze laadpas dan registreren in de app en op die manier je laadsessie betalen. De laadpas van Laadkompas kun je nog niet gebruiken bij een Tesla Supercharger. Dit zal in de toekomst wel mogelijk zijn.

Laadpaal kopen bij Laadkompas

Verrekenen Bespaar op je rijkosten

Het opladen van je auto is goedkoper dan benzine of diesel tanken.

Balancing Snelle installatie

Binnen tien dagen je eigen laadpaal, thuis of op je bedrijfslocatie.

Thuis / prive Overzicht met myLaadkompas

Beheer eenvoudig je laadpaal en laadpas.

Contact opnemen

Onze klanten
geven ons

Op basis van 542 beoordelingen

Kiyoh
Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.