Soorten laadpalen

De afgelopen jaren zijn er veel oplossingen door laadpaal fabrikant ontwikkeld. Zo zijn er slimme laadpalen met online functionaliteiten die het onder andere mogelijk maken om automatisch te verrekenen en de laadpaal op afstand in te stellen. Daarnaast zijn er ook offline laadpunten die iets goedkoper zijn maar die ook minder functionaliteiten hebben en minder op de toekomst zijn voorbereid.

Wilt u weten welke laadpaal het beste past bij uw auto?
Vergelijk laadpaal nu

 

 

 

 

 

Laadpaal aansluitingen

Tegenwoordig werken de meeste aansluitingen met standaarden voor de stekker. De meeste auto’s hebben tegenwoordig een Type 2 stekker die tegenwoordig de standaard is voor het thuis of openbaar opladen van uw elektrische auto. Daarnaast hebben de meeste elektrische auto’s ook een Chademo aansluiting om onderweg te kunnen snelladen.

 

 

 

Laadpaal montage mogelijkheden

Indien u de beschikking heeft over een eigen oprit is een eigen laadpaal vaak de beste optie. De tarieven die voor de stroom wordt gerekend zijn lager in vergelijking met een openbare laadpaal. Daarnaast heeft u niet het risico dat u uw auto niet kunt opladen omdat deze door andere gebruikers bezet wordt gehouden.

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen een privé laadpaal of een openbare laadpaal. Openbare laadpunten hebben vaak ruimte voor meerdere auto’s, thuis kunt u vaak één auto opladen. Daarnaast kunt u thuis kiezen voor een laadpaal met vaste kabel en dient u bij een openbare laadpaal altijd een eigen laadkabel mee te nemen. Openbare laadpalen zijn vaak wat robuuster in vergelijking met een laadpaal thuis doordat deze onder andere bestemd zijn tegen vandalisme.

 

 

Welke merk kwam met de eerste laadpaal in Nederland?

Rond het jaar 2010 kwamen de eerste laadpaalfabrikanten op in Nederland. NewMotion (2009) en EVBox (2010) zijn de meest dominante spelers op de markt. De inschatting van Laadkompas is dat deze twee partijen momenteel ca. 80% van de markt in handen hebben. Rond 2012 begon de eerste uitlevering van de elektrische auto’s in Nederland waarmee met name EVBox en NewMotion snel marktaandeel hebben gewonnen.

Laadkompas is in 2015 opgericht om elektrische rijders vanuit een onafhankelijke rol te helpen bij de aanschaf van een laadpaal. Laadkompas vergelijkt, adviseert, levert en installeert enkel laadpalen met een bewezen staat van dienst en interessante prijs-kwaliteitsverhouding.

Goede derde speler op de Nederlandse markt is ICU Alfen. ICU is onderdeel van het beursgenoteerde bedrijf Alfen uit Almere en is sinds 2016 actief binnen de e-mobiliteit. Recentelijk zijn er ook buitenlandse leveranciers van laadpalen die op de Nederlandse markt actief zijn geworden, voorbeeld hiervan is het Duitse merk Webasto. Webasto is bekend als toeleverancier van met name panoramadaken aan de auto industrie en is sinds 2017 actief binnen de laadpalenmarkt.

De toename van het aanbod en beschikbaarheid van elektrische auto’s sinds 2018 heeft ervoor gezorgd dat de vraag naar laadpalen verder is toegenomen. Als gevolg van de unieke formule en kwaliteit van de dienstverlening is Laadkompas sinds 2019 Premium Partner van onder andere NewMotion en EVBox.

 

 

 

Plaatsen laadpaal

In de praktijk wordt een laadpaal het vaakst tegen de wand geplaatst. Daarnaast is het ook mogelijk om een laadpaal op een paal te laten monteren. Paalmontage wordt vaak gekozen voor parkeerterreinen en indien het bij een thuislocatie niet handig is om de laadpaal aan de woning te bevestigen. De meeste laadpalen zijn zowel te verkrijgen in een wand- als een paalmodel. Op deze wijze is een laadpaal naar wens altijd goed weg te werken.

Onafhankelijk advies van Laadkompas


Het is belangrijk dat u een laadpaal kiest die zowel nu als in de toekomst bij u past. Zo voorkomt u dat bij de aanschaf van een nieuwe auto ook een nieuwe laadpaal moet worden aangeschaft. De EV-experts van Laadkompas helpen u graag in het maken van de juiste keuze. Naast onafhankelijk advies zorgen wij ook voor een vlekkeloze installatie.

Vergelijk nu