Wegenbelasting elektrische auto 2024

Heb je een auto of een ander voertuig op je naam staan? Dan betaal je wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd. Voor volledig elektrische auto’s geldt momenteel een uitzondering: tot en met 2024 hoef je hier geen wegenbelasting voor te betalen. Hiermee wil de overheid elektrisch rijden stimuleren.

Vrijblijvende laadpaal offerte?

Vrijblijvende laadpaal offerte?

Hoe wordt wegenbelasting berekend?

Hoeveel wegenbelasting je betaalt, hangt van een aantal factoren af. Het gewicht van de auto speelt de belangrijkste rol: hoe zwaarder de auto, hoe hoger de wegenbelasting. Daarnaast is het van belang hoeveel CO2 en fijnstof de auto uitstoot en op wat voor brandstof het voertuig rijdt. Zo betaal je voor een dieselauto een stuk meer wegenbelasting dan voor een benzineauto, omdat diesel vervuilender is voor het milieu.

Naast deze drie factoren, maakt het ook uit in welke provincie je woont. Je betaalt namelijk ook een provinciale belasting, ook wel provinciale opcenten genoemd. De hoogte van deze belasting mogen de provincies zelf bepalen.

Vanaf 2025 ook wegenbelasting voor elektrische auto's

Volledig elektrische auto’s zijn op dit moment nog vrijgesteld van wegenbelasting. Samen met de subsidieregelingen en verlaagde bijtelling, wordt elektrisch rijden hierdoor aantrekkelijker.

Maar de komende jaren nemen deze voordelen af. Vanaf 2025 gaan elektrisch rijders ook wegenbelasting betalen, al krijg je nog wel 75 procent korting. Vanaf 2026 is dat niet meer het geval en worden elektrische auto’s op dezelfde manier belast als brandstofauto’s. En doordat elektrische auto’s vanwege de accu vaak een stuk zwaarder zijn, betaal je dan honderden euro’s per jaar meer wegenbelasting dan met een benzineauto.

Persoonlijk advies
Persoonlijk advies
Blije klanten
Blije
klanten
Laagste prijs garantie
Laagste prijs
garantie
Installatie experts
Installatie experts

Korting wegenbelasting voor hybride auto's

Ook bezitters van hybride auto’s betalen minder wegenbelasting, al is het voordeel kleiner dan bij volledig elektrische auto’s. Voor plug-in hybride auto’s die maximaal 50 gram CO2 per kilometer uitstoten, krijg je in 2024 een korting van 50 procent op de wegenbelasting. In 2025 daalt dit naar 25 procent. En in 2026 zijn hier ook de voordelen op het gebied van wegenbelasting verdwenen.

Hoogte wegenbelasting berekenen

Ben je benieuwd hoeveel wegenbelasting je nu betaalt? Of heb je een nieuwe auto op het oog waarvan je dit wilt weten? Ga dan naar de website van de Belastingdienst. Je vult daar een aantal gegevens over je auto en in ziet direct hoeveel motorrijtuigenbelasting je per drie maanden betaalt.

Laadpaal thuis voor je elektrische auto?

Wil je nog goedkoper elektrisch rijden? Kies dan voor eigen laadpaal thuis. Dit is een investering, maar thuis laden is (veel) goedkoper dan laden bij een openbare laadpaal. Daarnaast ben je altijd verzekerd van een plek en hoef je niet te wachten tot er een laadstation vrij is. Lees meer over een laadpaal thuis of vraag gerust een vrijblijvende offerte aan. Een van onze laadpaal experts helpt je graag verder.

Gratis een openbare laadpaal aanvragen

Wil of kun je geen eigen laadpaal voor bij je thuis aanschaffen? Dan moet je je auto opladen bij een openbare laadpaal in de buurt. In de meeste steden en dorpen zijn tegenwoordige voldoende openbare laadpunten te vinden. Is dat bij jou nog niet het geval? Dan kun je een openbare laadpaal aanvragen bij de gemeente. Je kunt daarvoor terecht op laadpaalnodig.nl. Hier staan ook alle voorwaarden voor het aanvragen van een publieke laadpaal. Zo stelt de gemeente vaak de eis dat je geen mogelijkheid hebt om een eigen laadstation te plaatsen. En ook wordt er gekeken of er niet al genoeg andere openbare laadpalen in je buurt zijn.

Voor het laden bij een openbare laadpaal heb je ook een laadpas nodig. Bij Laadkompas vraag je deze laadpas gratis aan.

Veelgestelde vragen

Hoeveel wegenbelasting betaal je voor een elektrische auto na 2024? Pijl

Na 2024 worden de belastingvoordelen voor elektrische auto’s afgebouwd. In 2025 krijgen volledig elektrische auto’s nog wel 75 procent korting op de wegenbelasting en hybride auto’s 25 procent. Vanaf 2026 gelden ook deze kortingen niet meer.

Hoeveel wegenbelasting betaal je voor een elektrische auto vanaf 2026? Pijl

Vanaf 2026 wordt de wegenbelasting voor elektrische auto’s op dezelfde manier berekend als voor alle andere auto’s. De voordelen zijn dan dus verdwenen. Mogelijk worden er nog andere maatregelen genomen om elektrisch rijden te blijven stimuleren, maar daar is nu nog niets over bekend.

Welke regelingen zijn er nog meer om elektrisch rijden goedkoper te maken? Pijl

Er zijn verschillende regelingen die elektrisch rijden aantrekkelijker maken. Naast de vrijstelling van wegenbelasting, zijn er in 2024 ook nog subsidies voor het kopen en leasen van een nieuwe of tweedehands elektrische auto. Ook geldt er voor zakelijke elektrische auto’s een lagere bijtelling.

Onze klanten
geven ons

Op basis van 542 beoordelingen

Kiyoh
Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.