Subsidie elektrische auto 2024

Wil je een elektrische auto kopen? Goed om te weten dat er in 2024 verschillende subsidies zijn om de aankoop van een elektrische auto aantrekkelijker te maken. Deze regeling staat ook wel bekend als SEPP: Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren. Voor een nieuwe elektrische auto is dit het subsidiebedrag € 2.950. En voor een tweedehands elektrische auto kun je € 2.000 subsidie aanvragen. Dit geldt voor zowel een eigen auto als private lease.

Vrijblijvende laadpaal offerte?

Vrijblijvende laadpaal offerte?

Subsidie voor nieuwe elektrische auto

Voor een nieuwe elektrische personenauto bestaat de regeling Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Hiervoor is een budget van 58 miljoen euro gereserveerd. De regeling loopt van 9 januari 2024 tot en met 27 december 2024. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een lijst samengesteld van merken en modellen elektrische personenauto’s die mogelijk in aanmerking komen voor de subsidie. Deze lijst kun je vinden op de website van de RVO.

Voorwaarden subsidie nieuwe elektrische auto

Om de subsidie te krijgen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je particulier zijn en een geldig woonadres in Nederland hebben. Ook moet je een schriftelijke koopovereenkomst hebben van de aankoop van de nieuwe elektrische auto. Deze overeenkomst moet op jouw naam staan en afgesloten zijn op of na 1 januari 2024.

Ook aan de auto zelf wordt een aantal eisen gesteld. Zo moet deze een actieradius hebben van minimaal 120 kilometer. Bij het overgrote deel van elektrische auto’s is dit het geval. Ook moet de nieuwprijs liggen tussen € 12.000 en € 45.000. Bekijk op de website van de RVO alle eisen.

 

Subsidie voor tweedehands elektrische auto

Ook voor de aankoop van een tweedehands elektrische auto kun je subsidie krijgen. Dit gaat om een bedrag van € 2.000. In totaal is er voor deze subsidie een bedrag van 29,4 miljoen vrijgemaakt. Ook deze regeling loopt van 9 januari 2024 tot en met vrijdag 27 december 2024. Om te bepalen of jouw tweedehands elektrische auto voor de subsidie in aanmerking komt, kun je dezelfde lijst gebruiken als voor nieuwe elektrische auto’s

Voorwaarden subsidie tweedehands elektrische auto

Om de subsidie te krijgen voor de aankoop van een tweedehands elektrische auto, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze zijn grotendeels hetzelfde als de voorwaarden bij een volledig nieuw model (zie hierboven). Een belangrijk verschil is dat het autobedrijf waar je de auto koopt, de RDW-erkenning ‘Bedrijfsvoorraad’ moet hebben. Daarnaast moet de auto als elektrische personenauto geproduceerd zijn, en niet tot elektrische auto zijn omgebouwd. Bekijk op de website van de RVO alle voorwaarden.

 

Persoonlijk advies
Persoonlijk advies
Blije klanten
Blije
klanten
Laagste prijs garantie
Laagste prijs
garantie
Installatie experts
Installatie experts

Subsidie voor private lease (nieuwe of gebruikte elektrische auto)

Private lease je een elektrische auto? Dan gelden dezelfde subsidiebedragen als bij het kopen. Dat is € 2.950 voor private leasen van een nieuwe elektrische auto en € 2.000 voor private leasen van een tweedehands model.

De auto moet ook aan grotendeels dezelfde eisen voldoen. Daarnaast is het van belang dat je een schriftelijke leaseovereenkomst hebt en de leasemaatschappij het Keurmerk Private Lease heeft. Een ander verschil is dat de geleaste auto minimaal vier jaar op je naam staat. Bij het kopen van een elektrische auto is dit drie jaar.

Naast subsidies, heb je met een elektrische auto van de zaak mogelijk ook recht op lagere bijtelling. Meer daarover lees je op onze pagina bijtelling elektrische auto.

Hoe lang duurt het voordat je de subsidie krijgt?

Na het indienen van de subsidieaanvraag voor je elektrische auto, neemt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) binnen 13 weken een besluit. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je het subsidiebedrag binnen twee weken.

Subsidie voor laadpaal thuis

Voor het kopen van een laadpaal thuis zijn er op dit moment geen specifieke subsidies. Natuurlijk kun je wel het subsidiebedrag van je nieuwe of tweedehands elektrische auto hiervoor apart houden. De kosten van een laadpaal liggen, inclusief installatie, ongeveer tussen de 1.500 en 2.500 euro. Het subsidiebedrag voor een nieuwe (2.950 euro) of tweedehands (2.000 euro) elektrische auto kan dit bedrag dus (deels) tegemoetkomen.

Gratis een openbare laadpaal aanvragen

Een openbare laadpaal kun je altijd gratis aanvragen. Hier is dus ook geen subsidieregeling voor nodig. Je kunt de aanvraag indienen bij je gemeente, via de website laadpaalnodig.nl. Hier zit altijd een aantal voorwaarden aan. Bijvoorbeeld dat je thuis geen mogelijkheid hebt om een laadstation te plaatsen en dat er nog geen of weinig andere openbare laadpalen in de buurt zijn.

Voor het laden bij een openbare laadpaal heb je ook een laadpas nodig. Je kunt bij Laadkompas gratis een laadpas aanvragen.

Veelgestelde vragen

Hoe hoog wordt wegenbelasting elektrische auto? Pijl

Je betaalt op dit moment geen wegenbelasting voor een volledig elektrische auto. Dit belastingvoordeel blijft in 2024 nog bestaan. In 2025 krijg je nog 75% korting op de wegenbelasting en in 2026 is er geen onderscheid meer tussen elektrische auto’s en benzineauto’s. Het belastingvoordeel is dan dus volledig verdwenen.

Hoe vaak mag ik subsidie voor een elektrische auto aanvragen? Pijl

Tijdens de looptijd van de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) kun je één keer subsidie aanvragen. Je moet dan aan de voorwaarden voldoen.

Waar kan ik de subsidie elektrische auto aanvragen? Pijl

De subsidie kun je aanvragen via Mijn RVO: de persoonlijke omgeving van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Je logt daar in met DigiD om de aanvraag te starten en te beheren.

Voor welke elektrische auto's krijg ik in 2024 subsidie? Pijl

Op de Autolijst SEPP van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staan merken en modellen elektrische personenauto’s waar de subsidie mogelijk voor geldt. Deze informatie komt van importeurs en dealers. Of je de subsidie ook echt krijgt, hangt van verschillende voorwaarden af. Bepaalde keuzes in de uitvoering van een auto, kunnen hier invloed op hebben.

Onze klanten
geven ons

Op basis van 542 beoordelingen

Kiyoh
Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.