Terug naar kennisbank

Hoe lang duurt het opladen van een elektrische auto thuis?

Het opladen van een elektrische auto thuis kan enige tijd in beslag nemen, afhankelijk van verschillende factoren. Hier gaan we in op welke factoren invloed hebben op de laadtijd van uw auto.

Facebook Youtube LinkedIn Instagram

Hoe het vermogen van uw elektrische auto van invloed is op de laadtijd

Hoe snel laadt uw elektrische auto? Dit hangt af van de boordlader waarover uw auto beschikt. Er zijn drie soorten boordladers: 1-fase (tot 7,4 kW), 2-fase (tot 14,8 kW), en 3-fase (tot 22 kW).

3-fase laadt natuurlijk sneller dan 1-fase. Om thuis op 3-fase te laden, heeft u ook een 3-fase laadpaal nodig. Let op: hiervoor is een 3-fase aansluiting in de meterkast vereist.

Waarom de capaciteit van je accu belangrijk is bij het opladen van uw auto

De capaciteit van de accu van uw elektrische auto geeft aan hoeveel stroom de accu kan opslaan. Dit wordt gemeten in kilowattuur (kWh). Hoe hoger de capaciteit van de accu, hoe langer het duurt voordat deze volledig is opgeladen. De gemiddelde accucapaciteit van een volledig elektrische auto ligt tussen de 50-60kWh. Tegen een laadsnelheid van 11kW is deze accu binnen ongeveer 5 uur volledig opgeladen.

Welk type laadkabel is het snelst voor thuis opladen

Het type laadkabel dat u gebruikt heeft invloed op hoe snel uw elektrische auto oplaadt. Er zijn verschillende soorten laadkabels, waaronder Type 1 en Type 2. Type 1 laadkabels zijn trager dan Type 2 laadkabels.

Wij adviseren dan ook altijd een Type 2 laadkabel wanneer u auto hier voor geschikt is. Lees hier meer over het kiezen van de juiste laadkabel voor uw elektrische auto.

Hoe het type laadpaal de laadtijd beïnvloedt

Het type laadpaal dat u gebruikt kan van invloed zijn op hoe snel uw elektrische auto oplaadt. Er zijn twee soorten laadpalen: 1-fase en 3-fase. Een laadpaal voor thuis kan zowel 1-fase als 3-fase zijn, afhankelijk van uw wensen en de aansluiting in uw meterkast.

Voor een 3-fase aansluiting heeft u vaak een netverzwaring nodig. Openbare laadpalen en snelladers hebben meestal een 3-fase aansluiting en een hogere hoeveelheid ampère dan een laadpaal voor thuis. Dit betekent dat het opladen aan een openbare laadpaal of een snellader meestal sneller gaat dan het opladen aan een laadpaal voor thuis.

De laadtijd van een elektrische auto berekenen

Om een schatting te maken van hoe lang het opladen van uw elektrische auto thuis ongeveer zal duren, kunt u de volgende formule gebruiken: Laadtijd (in uren) = (laadvermogen van de accu in kWh / laadvermogen van de laadpaal in kWh).

Hieronder staan enkele rekenvoorbeelden voor een Audi Q4 e-tron 40 76kW:

Situatie Laadvermogen laadpaal (kWh) Accucapaciteit (kWh) Laadtijd
 Thuis via het stopcontact 2,3 kWh 76 kWh 33 uur
Thuis tegen 1-fase 3,7 kWh 76 kWh 20,5 uur
Thuis tegen 3-fase 11 kWh 76 kWh 7 uur
Openbaar snelladen 150 kWh 76 kWh 30 minuten
Openbaar snelladen 230 kWh 76 kWh 15 minuten

 

Let op: deze berekeningen zijn slechts een ruwe schatting en de werkelijke laadtijd kan afwijken, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type laadkabel en het type laadpaal dat u gebruikt.

Gratis persoonlijk advies

Wij helpen u graag verder. Bel of mail ons, of vraag gratis advies. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag
van 9:00 tot 17:30.

Gratis advies aanvragen
Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.