Terug naar kennisbank

1-fase of 3-fasen?

Wat is eigenlijk het verschil tussen laden op 1-fase of 3-fasen? We leggen het uit.

Facebook Youtube LinkedIn Instagram

Het grootste verschil tussen laden op 1-fase en 3-fase is dat er met 3-fasen ook drie keer zo snel kan worden geladen. Dat scheelt en maakt het mogelijk om binnen één nacht een volle accu te hebben. Hiervoor moet de auto ook op 3-fasen kunnen laden en er zijn meer aspecten om rekening mee te houden. We vertellen er op deze pagina meer over.

Wat betekent 1-fase?

1-fase staat in het kort voor een 1-fase-aansluiting van uw meterkast op het elektriciteitsnetwerk. Dit wordt zo genoemd omdat er één fasedraad via de elektriciteitskabel uw huis binnen komt op 220V, wat gebruikelijk is voor de meeste huishoudelijke apparatuur. Alle stopcontacten leveren dan een maximum van 220V.

U kunt een 1-fase-aansluiting herkennen doordat er 220/230V op de elektriciteitsmeter staat en doordat dit vermeld wordt op de factuur van de energieleverancier (1×25/1x30A).

Wat betekent 3-fase?

3-fase staat voor een 3-fasen-aansluiting van uw meterkast op het elektriciteitsnetwerk, ook wel ‘krachtstroom’ genoemd. In dit geval gaan er drie fasedraden op 220V uw huis binnen en ontstaat drie keer zoveel vermogen. Tot voor kort maakten vooral bedrijfspanden hiervan gebruik, maar door ontwikkelingen als inductiekoken zien we dit steeds vaker thuis.

U kunt een 3-fasen-aansluiting herkennen doordat er 3×220/230V of 3×230/400V op de elektriciteitsmeter staat en het wordt vermeld op de factuur van de energieleverancier (3×30/3x30A).

Hoe ga ik van 1-fase naar 3-fasen?

Indien u van een 1-fase-aansluiting naar 3-fasen wil, dan kan dat. De aanschaf van een nieuwe Tesla zou een mooie aanleiding kunnen zijn en de overgang verloopt dan feitelijk in twee stappen. Ten eerste moet uw meterkast technisch worden aangepast naar een 3-fasen-aansluiting. Wij adviseren zelf altijd om dit door één van onze installateurs te laten doen zodat dit in overeenstemming met het laadstation en het overige stroomverbruik gebeurt.

Vervolgens is het zaak dat de netbeheerder langs komt om de overgang definitief te maken, afhankelijk van waar u woont is dit vaak Enexis, Stedin of Liander. Let hierbij goed op de vastrechtkosten, deze stijgen nogal bij een 3X35A aansluiting.

Alle Tesla's hebben een 3-fasen-accu.

Welke kosten komen er bij een 3-fasen-aansluiting?

Er zijn drie kosten waarmee u bij een verzwaring van uw netwerk rekening kunt houden. Ten eerste zijn er de kosten voor de technische installatie voor nieuwe aardlekgroep, een aanpassing van de meterkast van 1 naar 3 fasen gaat vanaf €125,-. (zie prijslijst). Ten tweede rekent de netbeheerder gemiddeld zo’n €220,- voor het afronden van de verzwaring.

Na deze eenmalige uitgaven bent u klaar, uw huishouden beschikt dan voor altijd over meer vermogen. Een laatste kostenpost om te overwegen is het jaarlijkse vastrecht, die kan namelijk omhoog gaan bij een aansluiting van 3X35A een stijging van €800,-

Voordelen van een 3-fasen-laadpaal.

Het grootste voordeel van een 3-fasen-laadpaal is dat deze uw elektrische auto sneller laadt, als deze ook een 3-fasen-aansluiting heeft. De meeste (wat duurdere) elektrische auto’s kunnen momenteel op 3-fasen laden en de verwachting is dit de standaard wordt. Dat maakt de aanschaf van een 3-fase laadpaal ook een investering in de toekomst.

Mocht u rijden in een auto die op 1-fase laadt, dan kunt u dat blijven doen met een 3-fasen-laadpaal. Als u later dan toch overstapt op een nieuwe auto, dan hoeft uw laadpaal thuis niet te worden vervangen.

Welke auto’s kunnen laden op 3-fasen?

De elektrische auto’s die momenteel op 3-fasen kunnen laden zijn de modellen van Tesla, Audi e-Tron, BMW i3, Smart Q4 forfour en Renault ZOE. Het aanbod wordt gaandeweg steeds groter doordat de nieuwe modellen meestal een 3-fasen-accu hebben.

Er zijn ook uitzonderingen die op 2-fasen laden, de meest bekende hiervan zijn de Volkswagen e-Golf en de Mercedes EQC. Met een 3-fasen-laadpaal gaat de laadsnelheid dan mee met die van de auto, namelijk op 2-fase wat in de praktijk dan vaak uitkomt op 7,2 kW per uur.

Gratis persoonlijk advies

Wij helpen u graag verder. Bel of mail ons, of vraag gratis advies. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag
van 9:00 tot 17:30.

Gratis advies aanvragen
Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.