3-fasen laadpaal

Met een 3-fasen laadpaal kun je je elektrische auto sneller opladen. Je accu is bij deze laadpaal binnen één nacht vol.

Gratis persoonlijk laadadvies? Wij helpen u graag.

Gratis persoonlijk laadadvies? Wij helpen u graag.

Wat is het verschil tussen een 1-fase of 3-fasen laadpaal?

Het belangrijkste verschil tussen een laadpaal op 1-fase en 3-fasen, is de laadsnelheid. Met een 3-fasen laadpaal is je auto drie keer zo snel opgeladen; binnen een nacht is de accu vol. Je elektrische auto moet wel op 3-fasen kunnen laden. Ook moet je de 3-fasen laadpaal kunnen aansluiten in de meterkast. Als dit nog niet mogelijk is, kunnen onze installateurs dit voor je in orde maken. Zo is je laadpaal aan huis of op bedrijfslocatie gereed voor de hoogste laadsnelheid.

Wat betekent 1-fase?

1-fase staat voor de aansluiting van je meterkast op het elektriciteitsnetwerk. Er komt dan één fasedraad via de elektriciteitskabel je huis binnen, met een stroomsterkte van 220 Volt. Voor de meeste huishoudelijke apparatuur is dit een gebruikelijke stroomsterkte.

Je kunt een 1-fase-aansluiting herkennen doordat er 220/230V op de elektriciteitsmeter staat. Ook staat dit op de factuur van de energieleverancier (1X25/1X30A). Elektrische auto’s kunnen op zowel een 1-fase als 3-fasen aansluiting worden opgeladen. De laatste tijd verschuift dat meer naar 3-fasen.

Persoonlijk advies
Persoonlijk advies
Blije klanten
Blije
klanten
Laagste prijs garantie
Laagste prijs
garantie
Installatie experts
Installatie experts

Wat betekent 3-fasen?

Bij een 3-fasen aansluiting gaan er drie fasedraden van 220 Volt je huis binnen. Er ontstaat dan ook drie keer zoveel vermogen als bij 1-fase. Dit wordt ook wel krachtstroom genoemd.

Een 3-fasen aansluiting werd voorheen vooral gebruikt door bedrijfspanden. Maar ook bij huishoudens is hier steeds meer behoefte aan. Dat komt doordat met een inductiekookplaat, elektrische auto en / of een warmtepomp het stroomverbruik ook toeneemt. Je kunt een 3-fasen-aansluiting herkennen doordat er 3X220/230V of 3X230/400V op de elektriciteitsmeter staat. Op de factuur van de energieleverancier staat dit vermeld als (3X30/3X30A). Een 3-fasen laadpaal kan deze krachtstroom verwerken om een auto sneller op te laden.

3 fasen laadpaal thuis

1-fase aansluiting omzetten naar 3-fasen

Het is mogelijk om een 1-fase-aansluiting aan te passen naar een 3-fasen-aansluiting. De aanschaf van een nieuwe elektrische auto is hier bijvoorbeeld een goed moment voor.  De overgang gaat in twee stappen. Als eerste moet je meterkast technisch worden aangepast naar een 3-fasen-aansluiting. Wij adviseren om dit door één van onze installateurs te laten doen, zodat er altijd rekening wordt gehouden met je laadstation en het overige stroomverbruik in huis.

Vervolgens komt er iemand van de netbeheerder langs om de overgang definitief te maken. Afhankelijk van waar je woont, is dit vaak Enexis, Stedin of Liander. Houd er wel rekening mee dat met een 3-fasen-aansluiting de vastrechtkosten stijgen. De voor- en nadelen hiervan kun je ook bespreken met onze installateurs.

Bekijk meer over laadpaal installatie Advies aanvragen

Wat zijn de kosten van een 3-fasen-aansluiting?

Bij de verandering van een 1-fase- naar een 3-fasen-aansluiting, krijg je met de volgende kosten te maken:

  • Minimaal € 125,- voor de technische installatie voor een nieuwe aardlekgroep.
  • Ongeveer € 220,- van de netbeheerder voor het afronden van de verzwaring.
  • Ongeveer € 800,- aan extra vastrechtkosten.

Over 3-fasen laadpaal

Hier vind je de meest gestelde vragen en antwoorden

Welke auto's kunnen 3-fasen laden? Pijl

De meeste auto’s kunnen tegenwoordig laden op een 3-fasen-aansluiting. Denk onder meer aan de Tesla, Audi e-Tron en BMW i3.

Is 3-fasen nodig voor een laadpaal? Pijl

3-fasen is voor een laadpaal niet noodzakelijk. Ook met een 1-fase-aansluiting werkt het laadstation. Wel kun je met een 3-fasen-aansluiting je auto sneller opladen. Ook als je een elektrische auto hebt met een grotere accucapaciteit, is een 3-fasen-aansluiting handiger.

Hoe snel kun je laden met 3-fasen? Pijl

Met 3-fasen kun je in ongeveer 7 uur je auto opladen. De exacte laadtijd is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type laadkabel en het type laadpaal dat je hebt.

3-fasen laadpaal

Verrekenen Slimme online functies

Met een slimme laadpaal verrekent u eenvoudig de gemaakte kosten met uw werknemer, leasemaatschappij of onderneming.

Balancing Dynamic load balancing

De meeste fabrikanten bieden tegenwoordig ook load balancing modules aan. Zo voorkomt u piekmomenten in de stroom. Wel zo veilig.

Thuis / prive Een eigen laadpunt

Thuis laden is goedkoper dan een openbaar laadpunt en u hoeft nooit te wachten tot er een paal vrij komt.

Contact opnemen

Onze klanten
geven ons

Op basis van 542 beoordelingen

Kiyoh
Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.