Terug naar kennisbank

Wat doet een slimme laadpaal?

Steeds meer laadstations hebben 'slimme' functies. Maar wat wordt daar precies mee bedoeld? En zijn die functies ook nodig? We leggen het uit.

Facebook Youtube LinkedIn Instagram

Wat doet een slimme laadpaal?

De term ‘slimme laadpaal’ wordt gebruikt voor laadstations die extra functies bieden doordat ze over nieuwe software beschikken en online zijn, net zoals de bekendere ‘slimme’ horloges. De digitale slimheid van deze laders begint met het bijhouden van het stroomverbruik tijdens de laadsessies en de software verwerkt de data vervolgens tot handige toepassingen. Denk aan helder inzicht in het stroomverbruik, specificatie daarvan per persoon middels een laadpas en automatische declaratie per mail. Ook maken de online eigenschappen het mogelijk de laadpaal te verbinden met het stroomnetwerk in huis, met handige toepassingen als load balancing en het koppelen van zonnepanelen tot gevolg.

Een app bij uw laadpaal

Slimme laadstations worden geleverd met een app waarin u de functies kunt toepassen. Denk aan het starten van een laadsessie terwijl u zelf binnen zit of het instellen van laadkosten voor gastgebruik, wat mogelijk is door het gebruik van meerdere laadpassen. Met zo’n pas kunt u de laadpaal ook ontgrendelen en het verbruik per gebruiker bijhouden. In de app kunt u vervolgens de laadgegevens inzien of bepaalde instellingen wijzigen. Gebruiksgemak staat voorop en om deze service te gebruiken is meestal een abonnement benodigd.

Slimme laadpaal zonder abonnement
Een aantal fabrikanten biedt ook slimme diensten aan zonder de verplichting van een abonnement. Wallbox biedt bijvoorbeeld online functies en load balancing als ingebouwde service en Alfen geeft de mogelijkheid om zelf een load balancingpartij te kiezen. Dat geeft een stuk vrijheid en scheelt in de maandelijkse kosten.

EVBox biedt een module waarin zonnepanelen communiceren met het laadstation.

Wat is Plug & Charge laden?

Terwijl de slimme functies steeds uitgebreider worden, zijn er ook mensen die juist snakken naar eenvoud. Voor hen zijn de offline laadstations die werken volgens het Plug & Chargeprincipe juist erg geschikt.

Plug & Charge betekent ‘aansluiten en laden’ en houdt in dat de laadkabel direct kan worden gebruikt, zonder aanmelding met app of pas bij uw laadpaal. Dat werkt lekker snel maar betekent ook dat alle slimme functies ontbreken. Met name voor zakelijke gebruikers kan dit een nadeel zijn, maar voor particulier thuisgebruik hoeft dat geen bezwaar te zijn. Sommigen vinden zo’n rechttoe-rechtaan product zelfs fijner en daarbij kennen de Plug & Chargemodellen een universeel voordeel: de prijs.

Welke slimme laadstations bieden wij?  

Ons meest verkochte slimme laadstation is momenteel de Home Advanced van NewMotion. Dit is een kwalitatief model dat een best-of van de huidige, slimme mogelijkheden biedt en voor een gunstige prijs. Een nieuwer model dat erg populair is, is de Elvi van EVBox. Dit model is verkrijgbaar met een abonnement waarin de communicatie met eerder genoemde zonnepanelen is opgenomen, Smart Charging+ genoemd.

Andere merken bieden weer eigen specifieke functies, met verschillen in bijvoorbeeld de autorisatie. Waar dit doorgaans met een pas gebeurt, kan het ook via een app en in een enkel geval met een touchscreen. Uiteindelijk is het een afweging om te bepalen welke functies in uw situatie wenselijk zijn, onze adviseurs helpen u hier uiteraard graag bij.

Bekijk meer over laadpaal installatie Verschil slimme of offline laadpaal

Slimme laadpaal voor thuis Slimme laadpaal thuis

Gratis persoonlijk advies

Wij helpen u graag verder. Bel of mail ons, of vraag gratis advies. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag
van 9:00 tot 17:30.

Gratis advies aanvragen
Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.