Terug naar kennisbank

Wat is load balancing?

Load balancing is een term die steeds gangbaarder wordt bij elektrisch rijden. Maar wat is het eigenlijk? En is het nodig?

Facebook Youtube LinkedIn Instagram

Wat is load balancing?

Alles draait om balans, toch? Welnu, zo is het met stroom precies zo! Iedereen kent zo’n moment dat ineens de stroom uitvalt. Vaak komt dat doordat het aanzetten van bijvoorbeeld het tostiapparaat te veel blijkt voor het stroomnetwerk, vooral als er ook andere dingen aanstaan zoals een wasmachine of vaatwasser. Er zit namelijk een max aan de hoeveelheid stroom die op één moment kan worden gebruikt. Bij het aanschaffen van een laadpaal voor thuis, is dit belangrijk om bij stil te staan. De laadpaal verbruikt namelijk ook veel stroom waardoor het nogal ‘druk’ kan worden in huis. Load balancing is een techniek die hier balans in aanbrengt en ervoor zorgt dat er nooit overbelasting is. Een veilig idee en essentieel voor huishoudens met veel elektra.

Wat maakt load balancing ‘dynamic’?

Het dynamische element van load balancing houdt in dat de stroom-beheersing van de laadpaal in beweging is, rekening houdend met het overige stroomverbruik in huis. Voor de laadpaal betekent dit dat de stroomafname en hiermee de laadsnelheid verschillend is. Een handige techniek, hiermee wordt op drukke momenten namelijk minder afgenomen waardoor overbelasting wordt voorkomen. Op rustige momenten, bijvoorbeeld ’s-nachts, zorgt de module er dan juist weer voor dat er veel stroom naar het laadstation gaat waardoor er sneller wordt geladen. Een veilige stroomhuishouding is hierdoor te combineren met momenten waarop de auto lekker snel wordt geladen.

Heb ik load balancing nodig?

Load balancing is geen vereiste voor het gebruik van een laadstation voor uw elektrische auto, het is een dienst om uw veiligheid te vergroten. Om te bepalen of u load balancing nodig heeft, is het dus belangrijk om een inschatting te maken van de risico’s. Onze ervaring is dat grote stroomverbruikers als een waterpomp, jacuzzi of inductieplaat in de keuken een risico kunnen vormen op overbelasting. Het stroomverbruik van het laadstation aan de andere kant is ook van invloed, laden op 3,7 kW is dan natuurlijk veel minder belastend dan op 22 kW. Vooral bij een laadstation met een hoger vermogen is load balancing dus raadzaam.

Onze load balancingservice.

Om load balancing te realiseren, is een aantal technische aanpassingen benodigd die door een vakman moeten worden gedaan. Zo moet er een extra kabel van het laadstation naar de meterkast worden getrokken en de meterkast technisch worden aangepast. Onze installateurs maken deze aanvullende installatie graag voor u in orde.

Als uw meterkast geschikt is, dan is het kiezen van een online service de volgende stap. De populairste optie is momenteel de service van NewMotion die met een maandelijks abonnement komt. Tevens zijn er fabrikanten die de service kosteloos bieden (Wallbox), zonder abonnement (Alfen) of met een eenmalige afkoop. Het is dus vooral belangrijk te bepalen wat in uw situatie belangrijk is.

Gratis persoonlijk advies

Wij helpen u graag verder. Bel of mail ons, of vraag gratis advies. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag
van 9:00 tot 17:30.

Gratis advies aanvragen
Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.