Terug naar kennisbank

Wat is load balancing?

Load balancing is een term die steeds gangbaarder wordt bij elektrisch rijden. Maar wat is het eigenlijk? En is het nodig?

Facebook Twitter LinkedIn Instagram

Wat is load balancing?

Alles draait om balans, toch? Welnu, zo is het met stroom precies zo! Iedereen kent zo’n moment dat ineens de stroom uitvalt. Vaak komt dat doordat het aanzetten van bijvoorbeeld het tostiapparaat te veel blijkt voor het stroomnetwerk, vooral als er ook andere dingen aanstaan zoals een wasmachine of vaatwasser. Er zit namelijk een max aan de hoeveelheid stroom die op één moment kan worden gebruikt. Bij het aanschaffen van een laadpaal voor thuis, is dit belangrijk om bij stil te staan. De laadpaal verbruikt namelijk ook veel stroom waardoor het nogal ‘druk’ kan worden in huis. Load balancing is een techniek die hier balans in aanbrengt en ervoor zorgt dat er nooit overbelasting is. Een veilig idee en essentieel voor huishoudens met veel elektra.

Wat maakt load balancing ‘dynamic’?

Het dynamische element van load balancing houdt in dat de stroom-beheersing van de laadpaal in beweging is, rekening houdend met het overige stroomverbruik in huis. Voor de laadpaal betekent dit dat de stroomafname en hiermee de laadsnelheid verschillend is. Een handige techniek, hiermee wordt op drukke momenten namelijk minder afgenomen waardoor overbelasting wordt voorkomen. Op rustige momenten, bijvoorbeeld ’s-nachts, zorgt de module er dan juist weer voor dat er veel stroom naar het laadstation gaat waardoor sneller wordt geladen. Hierdoor is een veilige stroomhuishouding te combineren met momenten waarop de auto lekker snel wordt geladen.

Onze load balancingservice.

Laadkompas biedt load balancing als aanvullende dienst en onze installateurs maken dit graag technisch voor u in orde. De kosten hiervoor bedragen bij een 1-fase-aansluiting €50,- en bij een 3-fasen-aansluiting €80,- met in beide gevallen een service abonnement á €4,- per maand. Mocht u hiervan gebruik willen maken, dan kunt u dit aangeven op het moment dat onze installateurs contact met u opnemen aangaande uw installatie. U kunt dan ook eerst om advies vragen en in overleg bepalen wat voor uw situatie het beste is.

 

Gratis persoonlijk advies

Wij helpen u graag verder. Bel of mail ons, of vraag gratis advies. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m Vrijdag
van 9:00 tot 21:00.

Gratis advies aanvragen
Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.