Terug naar kennisbank

Verkoopverbod Easee

Almere, 13 april 2023

Facebook Youtube LinkedIn Instagram

Geachte relatie,

Als trouwe klant van Laadkompas willen wij u graag informeren over een recente ontwikkeling met betrekking tot de Easee laadstations.

Onlangs heeft de Zweedse autoriteit voor elektrische veiligheid een verkoopverbod opgelegd aan Easee in Zweden. Wij hebben deze ontwikkeling nauwlettend gevolgd vanuit Nederland en hebben geen directe stappen ondernomen omdat het verbod uitsluitend in het land Zweden van toepassing is. Echter, deze week bereikte ons het bericht dat de Nederlandse Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) heeft besloten om de uitslag van het Zweedse onderzoek 1-op-1 over te nemen. Dit betekent dat de producten Easee Home en Easee Charge niet meer mogen worden verkocht in Nederland.

Als gevolg hiervan heeft Laadkompas besloten om per direct aanstaande te stoppen, tot nader order, met de verkoop van Easee laadstations.

Easee is momenteel in overleg met de autoriteiten in zowel Zweden als Nederland om dit verbod terug te draaien. Wij blijven de ontwikkelingen op de voet volgen en zullen u op de hoogte houden van verdere updates met betrekking tot deze verkoopstop.

Wij begrijpen dat dit nieuws mogelijk vragen of zorgen kan oproepen bij u als gewaardeerde relatie van Laadkompas. Wij willen u verzekeren dat wij ons uiterste best zullen doen om samen met u een goed en passend alternatief te vinden voor uw Easee producten die reeds in bestelling staan of waarvoor wij een offerte hebben aangeboden. In onze FAQ-sectie geven we antwoord op veelgestelde vragen.

Wij danken u voor uw begrip en medewerking in deze situatie en staan klaar om u te ondersteunen waar nodig.

Directie Laadkompas

Veelgestelde vragen

 

Ik heb een Easee gekocht, wat gebeurt er met mijn bestelling? Pijl

Onze accountmanagers zullen contact met u opnemen om een passende oplossing en/of alternatief te vinden. Vanwege het verkoopverbod kunnen wij geen Easee producten uitleveren.

Waarom geldt er een verkoopverbod in Nederland? Pijl

Het verkoopverbod is opgelegd door Elsäkerhetsverket, de Zweedse autoriteit voor elektrische veiligheid, vanwege bevindingen die zijn gemeld door de Nederlandse Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). RDI heeft geoordeeld dat de verkoop van Easee Home en Easee Charge in Nederland verboden is, en heeft gedreigd met handhaving als Easee niet vrijwillig stopt met de verkoop.

Waarom heeft de Zweedse autoriteit Elsäkerhetsverket een verkoopverbod op Easee-laadpalen in ingevoerd? Pijl

Elsäkerhetsverket heeft bezorgdheid geuit over enkele technische elementen die volgens hen onvoldoende gedocumenteerd zijn voor de Easee Charge- en Easee Home-producten. Easee heeft uitgebreide risicobeoordelingsdocumenten van onafhankelijke derde partijen verstrekt aan Elsäkerhetsverket tijdens het onderzoek om dit te verhelpen.

Een van de zorgen over gedocumenteerd bewijs van veiligheid heeft betrekking op de aardlekbescherming van Easee. Easee Charge en Easee Home hebben geïntegreerde aardlekbescherming tegen zowel AC- als DC-fouten, in overeenstemming met de essentiële eisen in de relevante richtlijnen. Deze aardlekbescherming wordt automatisch getest tussen elke laadsessie en minstens eenmaal per dag.

Elsäkerhetsverket heeft in hun rapport duidelijk aangegeven dat er geen risico is voor mensen of aansluitingen bij Easee-laadpalen.

Ik heb eerder een Easee gekocht, kan ik veilig laden? Pijl

Ja, consumenten die eerder een Easee-lader hebben gekocht, kunnen veilig blijven laden. Volgens het rapport van Elsäkerhetsverket vormen de Easee-laders geen risico of gevaar voor mens of omgeving. Er zijn geen Easee-laders teruggeroepen in Zweden of Nederland.

Wanneer is er meer informatie bekend over de opheffing van het verkoopverbod? Pijl

De beroepsprocedure die Easee heeft aangespannen tegen de beslissing van Elsäkerhetsverket kan enige maanden duren. We zullen onze klanten op de hoogte houden van relevante updates zodra er meer informatie beschikbaar is over de opheffing van het verkoopverbod. Met betrekking tot het verkoopverbod in Nederland is er onduidelijkheid over de eventuele duur van het verkoopverbod.

Komt er een terugroepactie? Pijl

Als onafhankelijke partij biedt Laadkompas inderdaad verschillende merken laadpalen aan en staan wij altijd garant voor de kwaliteit en veiligheid van de producten die wij aanbieden. Op dit moment is er geen sprake van een terugroepactie van de Easee laadstations, maar mocht dit in de toekomst veranderen, kunt u erop vertrouwen dat Laadkompas zich als leverancier zal inzetten om een passende oplossing te vinden.

Ik heb een andere vraag Pijl

Op de website van Easee staat een verdere toelichting. Mocht u daarnaast nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met ons via info@laadkompas.nl of per telefoon op 088 999 06 00.

Gratis persoonlijk advies

Wij helpen u graag verder. Bel of mail ons, of vraag gratis advies. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag
van 9:00 tot 17:30.

Gratis advies aanvragen
Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.