Bidirectioneel laden en laadpalen

Met bidirectioneel laden kun je je auto als accu gebruiken. Normaal gesproken is het alleen mogelijk om stroom van het laadstation naar de auto te laten gaan. Bij bidirectioneel laden kun je ook stroom uit je auto gebruiken voor andere apparatuur in huis. Bidirectioneel laden is momenteel nog volop in ontwikkeling, maar zal in de toekomst steeds gebruikelijker worden.

Check laadpaal top 3

Check laadpaal top 3

Wat is bidirectioneel laden?

Bidirectioneel laden houdt in dat stroom zowel van het laadstation naar je auto kan gaan, als vanuit je auto ergens anders heen. Bij het opladen van je elektrische auto, wordt wisselstroom (AC) omgezet in gelijkstroom (DC). Wanneer je deze stroom wilt gebruiken voor bijvoorbeeld andere apparatuur in je huis, of wilt terugleveren aan het elektriciteitsnet, moet de gelijkstroom weer worden omgezet in wisselstroom. Bidirectioneel laden maakt dit mogelijk.

Verschillende vormen van bidirectioneel laden

Er zijn drie verschillende vormen van bidirectioneel laden: Vehicle to Grid (V2G), Vehicle to Home (V2H) en Vehicle to Load (V2L). De overkoepelende term is V2X (Vehicle to Everything).

Vehicle to Grid (V2G)

Vehicle to Grid betekent ‘van auto naar het net’. Met deze manier van bidirectioneel laden, kan een elektrische auto stroom terugleveren aan het net. En dat maakt het mogelijk om overtollige energie terug te verkopen aan je energieleverancier.

Vehicle to Home (V2H)

Er is ook een techniek om de stroom van je auto te gebruiken voor je huishouden. Dat wordt Vehicle to Home (V2H) genoemd. Je gebruikt je auto dan eigenlijk als thuisaccu en kunt de energie gebruiken bij bijvoorbeeld een stroomuitval. Of als je dynamische energie hebt, gebruik je de stroom tijdens de uren dat de stroomprijs het hoogst is.

Vehicle to Load (V2L)

Met Vehicle to Load (V2L) kun je je auto gebruiken om andere apparatuur direct op te laden. Bijvoorbeeld een smartphone of laptop. Verschillende autofabrikanten, zoals Hyundai, Kia en Volvo, bieden dit al aan. Soms is hier een speciale adapter voor nodig.

Persoonlijk advies
Persoonlijk advies
Blije klanten
Blije
klanten
Laagste prijs garantie
Laagste prijs
garantie
Installatie experts
Installatie experts

Welke auto's kunnen bidirectioneel laden?

Op dit moment zijn er nog maar een paar modellen elektrische auto’s die alle vormen van bidirectioneel laden (V2X) ondersteunen. Dat zijn Nissan, Mitsubishi en KIA. De verwachting is dat de komende jaren meer elektrische auto’s volgen.

Bidirectionele laadpaal

Om bidirectioneel laden mogelijk te maken, moet ook de laadpaal de auto zowel op kunnen laden als ontladen. Er zijn verschillende bidirectionele laadpalen beschikbaar, bijvoorbeeld van Wallbox of Ratio. Deze zijn wel een stuk duurder dan een gewone laadpaal. Wanneer er meer elektrische auto’s komen die bidirectioneel laden ondersteunen, zal ook het aanbod aan (betaalbare) bidirectionele laadpalen toenemen. Laadkompas biedt op dit moment nog geen bidirectionele laadpaal aan.

Laadpaal kopen bij Laadkompas

Verrekenen Bespaar op je rijkosten

Het opladen van je auto is goedkoper dan benzine of diesel tanken.

Balancing Snelle installatie

Binnen tien dagen je eigen laadpaal, thuis of op je bedrijfslocatie.

Thuis / prive Overzicht met myLaadkompas

Beheer eenvoudig je laadpaal en laadpas.

Contact opnemen

Onze klanten
geven ons

Op basis van 542 beoordelingen

Kiyoh
Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.