Terug naar kennisbank

Waarom laadpaal i.p.v. stopcontact?

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto. Maar hoe laad je zo'n auto op? Gewoon via het stopcontact of toch met een laadpaal? Wij leggen u uit waarom een laadpaal de beste optie is voor het opladen van uw elektrische auto.

Facebook Youtube LinkedIn Instagram

Is een elektrische auto via het stopcontact laden veilig?

Het laden van een elektrische auto via een laadpaal is veiliger dan het laden via een stopcontact. Dit komt omdat laadpalen zijn ontworpen om te voldoen aan specifieke veiligheidsvoorschriften en zijn getest om te garanderen dat ze veilig zijn om te gebruiken met elektrische voertuigen. Laadpalen zijn bijvoorbeeld voorzien van beveiligingen tegen kortsluiting en oververhitting.

In tegenstelling tot stopcontacten, die niet specifiek zijn ontworpen voor het opladen van elektrische voertuigen, kunnen laadpalen dus een veiligere optie zijn voor het opladen van je elektrische auto.

Toch uw elektrische auto via het stopcontact laden? Gebruik dan altijd een laadkabel met een laadbeveiliger. Beter bekend als een mobiele laadkabel type-2. De beveiliging zorgt ervoor dat deze kabel beveiligt is tegen kortsluiting en oververhitting.

Laadsnelheid via het stopcontact

Het lijkt erg praktisch, uw auto opladen via het stopcontact. Helaas is een stopcontact niet ontworpen om een hoog aantal kW te leveren aan een elektrische auto. Uit een stopcontact komt maximaal 3,7kW en is vaak begrensd op 2,3kW. Dit betekent dat het opladen van een auto met een accucapaciteit van 76kW meer dan 33 uur zal duren!

Een laadpaal thuis is speciaal gemaakt om uw elektrische auto zo snel mogelijk en veilig op te laden. Zo laadt een laadpaal maar liefst 8 keer zo snel als een stopcontact. De laadsnelheid hangt af van uw meterkast en de aansluiting waarover uw auto beschikt.

Lees hier meer over de oplaadtijd met een laadpaal thuis.

Een laadpaal thuis is gemakkelijk

Een elektrische auto opladen via het stopcontact is handig als noodoplossing. Maar niet realistisch om een volledig elektrische auto mee vol te laden. Een laadpaal thuis op bijvoorbeeld uw oprit is hier wel geschikt voor en is gemakkelijk. U bent namelijk altijd verzekerd van een plek om uw auto op te laden.

De laadsnelheid thuis hangt af van de stroomaansluiting in je meterkast. Met een eenfase-aansluiting laadt je nog steeds maar maximaal 3.7kW en met een driefasen aansluiting laadt je maximaal 22kW mits de laadpaal en de auto dit vermogen aan kunnen.

Nog een voordeel van het hebben van een laadpaal thuis zijn de mogelijke slimme opties die een laadpaal te bieden heeft. Heeft u bijvoorbeeld een auto van de zaak? Dan kunt u de gemaakte laadkosten automatisch declareren bij uw werkgever.

Gratis persoonlijk advies

Wij helpen u graag verder. Bel of mail ons, of vraag gratis advies. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag
van 9:00 tot 17:30.

Gratis advies aanvragen
Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.