Terug naar kennisbank

Elektrische auto opladen: dit zijn de kosten.

Het opladen van uw elektrische auto kan qua kosten enorm uiteenlopen, een laadpaal thuis rekent een ander kWh tarief dan een openbare laadpaal of een snellader. Om het overzichtelijk te maken zetten wij alle kosten voor u op een rij.

Facebook Youtube LinkedIn Instagram

De kosten van elektrisch rijden

Of de terugverdientijd van een EV snel is, hangt volkomen af van de aantal kilometers die je ermee rijdt. Het prijsverschil met een brandstof auto zit hem in de aantal liter die je normaal tankt, voornamelijk nu de brandstofprijzen blijven stijgen. De benzine prijs staat in 2021 historisch hoog op 2 euro per liter.

Snelladen is een van de meest toegankelijke manieren van het opladen van een EV als je onderweg een lege accu hebt. Snelladers staan vrijwel altijd langs de snelweg en in de buurt van tankstations. Thuisladen is daarentegen vele malen goedkoper, dan kun je een elektrische auto opladen tegen het laagste kWh-tarief maar vereist wel eenmalige aanschaf kosten.

01. EV opladen bij een snellader 

Niet alle EV’s zijn geschikt voor snelladen, een snellader heeft wel een universele stekker die in vrijwel elke (geschikte) EV past. Om zeker te weten dat uw elektrische auto geschikt is voor snelladen, is het aan te raden om dit op te zoeken voor je de auto aanschaft. Wie veel onderweg is, heeft namelijk regelmatig een situatie waarbij gebruik van een snellader nodig is. Denk aan een lage actieradius tijdens de file.

De kosten van een snellaad-sessie bedragen rond de €0,60 per kWh. Dit is de snelste manier om een EV opladen, en tegelijkertijd de allerduurste manier. Aan te raden in geval van nood, om binnen 10 minuten weer een redelijke actieradius te hebben en snel verder te kunnen rijden.

Laadplein met openbare laadpalen van Alfen.

02. EV opladen bij een openbare laadpaal

Openbare laadpalen zijn laadpalen die vaak op parkeerplaatsen of op straat staan. Voor een openbare laadpaal heb je een laadpas en eigen laadkabel nodig om een laadsessie te starten. Met uw eigen laadpas start- en stop je de laadsessie. De kosten worden doorberekend naar de gekoppelde betaalrekening.

Een openbare-laadpaal eigenaar bepaald het laadtarief, deze kan verschillen tussen de €0,23 en €0,35 per kWh. Een laadsessie kan ook een starttarief hanteren. De kosten van openbare laadsessies worden verrekend met de laadpas, voor vele leaserijders is de laadpas gekoppeld aan hun werkgever. In dat geval hoef je zelf niks te verrekenen en wordt de laadsessies automatisch gedeclareerd, hetzelfde idee als met een tankpas.

Bekijk meer over laadpaal installatie Advies voor een laadpaal op de zaak

03. Opladen met een laadpaal thuis

Met een eigen laadpaal kun je een elektrische auto opladen tegen het laagste laadtarief. Het tarief per kWh kost ongeveer € 0,20. Snelladen is dus ongeveer drie keer zo duur, een laadsessie bij een openbare laadpaal bijna dubbel zo duur. Qua laadtarief is een laadpaal thuis dus zeker de moeite waard, het laden kan ook tijdens de nachturen waardoor je altijd met een volle accu vanuit huis kunt vertrekken.De enige kosten die je terug moet verdienen is de aanschaf van een laadpaal zelf. Deze kan variëren tussen de €500 en €1500, geheel afhankelijk van de wensen.

Het besparen met een laadpaal thuis o.b.v 12.000 km is t.o.v benzine €900. De laadkosten die je thuis maakt zijn ongeveer €500, de kosten die je maakt om benzine te tanken zijn ongeveer €1400. Met de €900 die je ermee bespaard heb je met de gemiddelde laadpaal-prijs binnen 1 jaar terugverdient.

Hulp nodig bij het vinden van een passende laadoplossing voor thuis? Vraag vrijblijvend een offerte op maat aan.

Gratis persoonlijk advies

Wij helpen u graag verder. Bel of mail ons, of vraag gratis advies. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag
van 9:00 tot 17:30.

Gratis advies aanvragen
Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.