De laadkabel van Laadkompas

Iedere elektrische auto heeft laadkabel met stekker nodig, maar wat is het verschil tussen een type 1 en type 2 stekker? Wij leggen het graag uit.

Gratis persoonlijk laadadvies? Wij helpen u graag.

Verschillende laadkabels

Iedere elektrische auto heeft een laadkabel met stekker nodig om de auto mee op te laden. In de begintijd van elektrische auto’s ontstonden er steeds meer verschillende stekkers. Dit leidde tot veel verwarring. In 2015 is de laadkabel “type 2” als standaard laadkabel gekozen, in heel Europa.

Vrijwel alle auto’s laden met een type 2 laadkabel, met uitzondering van enkele (oude) modellen die nog op type 1 laden. Het verschil tussen de twee is dat een type 1 laadkabel op 1 fase laadt, een type 2 laadt op 3 fasen. De 3 fasen zorgt ervoor dat je tegen de hoogste laadsnelheid kunt laden, 32 ampère. En een type 1, vanzelfsprekend langzamer. Deze laadt maar tot 16 ampère.

De ‘type 2’ stekker van Mennekes als standaard.

Alle ev’s worden opgeladen via de boordlader in de auto, met hierin een stekker om de laadkabel in aan te sluiten. Aanvankelijk waren daar nogal veel verschillende varianten in, wat zorgde voor veel onduidelijkheid en problemen. Gelukkig is daar nu een internationale standaard voor, de ‘Mennekes-stekker’ of ook wel ‘type 2’ genoemd. Dit is op EU-niveau bepaald, waardoor men in Europa vrijwel alleen nog stekkers van dit type ziet. Een enkele uitzondering hierop ziet men in het buitenland, in USA bijvoorbeeld waar type 1 nog de standaard is. Ook heeft de populaire Mitsubishi Outlander nog een type 1 stekker, hierbij wordt geadviseerd een ‘omvormer’ te gebruiken. Een speciale kabel die van type 1 naar type gaat.

 

Persoonlijk advies
Persoonlijk advies
Blije klanten
Blije
klanten
Laagste prijs garantie
Laagste prijs
garantie
Installatie experts
Installatie experts

Wat betekent 3-fasen eigenlijk?

3-fasen staat in het kort voor een 3-fasen-aansluiting van uw meterkast op het elektriciteitsnetwerk, dit wordt ook wel ‘krachtstroom’ genoemd. In dit geval gaan er drie fasedraden op 220V uw huis binnen en ontstaat hiermee ook drie keer zoveel vermogen dan bij 1-fase.

Tot voor kort maakten vooral bedrijfspanden hiervan gebruik, maar door ontwikkelingen als inductie koken en elektrisch rijden zien we dit ook steeds vaker thuis. U kunt een 3-fasen-aansluiting herkennen doordat er 3X220/230V of 3X230/400V op de elektriciteitsmeter staat en het wordt vermeld op de factuur van de energieleverancier (3X30/3X30A). Voor de 3-fasen laadpaal geldt dat die deze krachtstroom kan verwerken om een auto sneller te laden.

3 fasen laadpaal

Hoe ga ik van 1-fase naar 3-fasen?

Indien u graag van een 1-fase-aansluiting naar 3-fasen wil, dan kan dat. De aanschaf van een nieuwe Tesla zou bijvoorbeeld een mooie aanleiding kunnen zijn en de overgang verloopt dan feitelijk in twee stappen. Ten eerste moet uw meterkast technisch worden aangepast naar een 3-fase-aansluiting. Wij adviseren zelf altijd om dit door één van onze installateurs te laten doen zodat dit in overeenstemming met het laadstation en het overige stroomverbruik gebeurt. Een veelvoorkomende overgang is bijvoorbeeld van een 1-fase-aansluiting op 35 Ampère (1x35A) naar een 3-fase 25 Ampère (3x25A) aansluiting.

Vervolgens is het zaak dat de netbeheerder langs komt om de overgang definitief te maken, afhankelijk van waar u woont is dit vaak Enexis, Stedin of Liander. Let hierbij van tevoren goed op de vastrechtkosten, deze stijgen nogal bij een 3X35A aansluiting. De voor- en nadelen hiervan kunt ook bespreken met onze installateurs.

Bekijk meer over laadpaal installatie Advies aanvragen

Welke kosten komen er bij een 3-fasen-aansluiting?

Er zijn drie kosten waarmee u bij een verzwaring van uw netwerk rekening kunt houden. Dat zijn ten eerste de kosten voor de technische installatie door onze installateur, deze bedragen €295,- inclusief een nieuwe aardlekgroep. Ten tweede rekent de netbeheerder gemiddeld genomen zo’n €220,- voor het afronden van de verzwaring. Na deze eenmalige uitgaven bent u klaar; uw huishouden beschikt dan voor altijd over meer vermogen. Een laatste kostenpost om nog wel te overwegen is het jaarlijkse vastrecht, die kan namelijk omhoog gaan bij een aansluiting van 3X35A (een stijging van €800,-).

Type 2 laadkabel

Verrekenen Slimme online functies

Met een slimme laadpaal verrekent u eenvoudig de gemaakte kosten met uw werknemer, leasemaatschappij of onderneming.

Balancing Dynamic load balancing

De meeste fabrikanten bieden nu ook load balancing modules aan. Zo voorkomt u piekmomenten in de stroom. Wel zo veilig.

Thuis / prive Een eigen laadpunt

Thuis laden is goedkoper dan een openbaar laadpunt en u hoeft nooit te wachten tot er een paal vrij komt.

Contact opnemen

Onze klanten
geven ons

Op basis van 542 beoordelingen

Kiyoh
Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.