Algemeen Zonnepanelen

Werking
Wat is de levensduur van zonnepanelen? Pijl

De levensduur van zonnepanelen ligt tussen de 25 en 30 jaar. Een omvormer gaat gemiddeld 15 jaar mee, het is gebruikelijk dat de omvormer een keer vervangen moet worden in de toekomst. Gelukkig zijn de kosten hiervoor (in vergelijking met een volledig nieuw zonnedak) relatief beperkt.

Waar zorgt de omvormer voor? Pijl

Een omvormer zorgt ervoor dat de door de zonnepanelen geleverde gelijkstroom (die niet geschikt is voor elektrische apparaten) wordt omgezet naar een constante wisselstroom (die wel geschikt is voor het gebruik op elektrische apparaten). De opgewekte stroom wordt via de meterkast aan het stroomnet geleverd.

Daarnaast zorgt de omvormer ervoor dat je inzicht krijgt in de opgewekte energie en dat er zoveel mogelijk vermogen uit de zonnepanelen wordt onttrokken.

Wat zijn optimizers en wanneer worden deze geadviseerd? Pijl

Een optimizer zorgt ervoor dat de opbrengst van elk zonnepaneel maximaal wordt vergroot. Een optimizer wordt per paneel aangesloten tussen de bekabeling zodat er een variant ontstaat op een in serie geschakelde installatie. Het nadeel van een serie schakeling is dat je zo sterk bent als de zwakste schakel. Op het moment dat er bijvoorbeeld één zonnepaneel volledig in de schaduw ligt dan zou de opbrengst van het totale geheel flink afnemen. Hierdoor is een serie geschakelde opstelling vaak alleen mogelijk bij daken met één soort helling (vlak of schuin) en zonder obstakels (zoals gebouwen of bomen in de buurt).

De zonnepanelen werken door middel van de optimizers los van elkaar maar staan toch allen met de omvormer in verbinding. Op deze manier wordt de opbrengst per paneel gemaximaliseerd. Optimizers komen niet zonder prijskaartje, ondanks de verhoogde opbrengst per paneel is een serieschakeling voor bepaalde locaties interessant en wordt daarmee geadviseerd.

Leveren zonnepanelen op als het koud of bewolkt is? Pijl

Uiteraard! Zonnepanelen zetten licht om in stroom. De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren. De opbrengst op een hete zomerse dag kan bijvoorbeeld minder zijn dan op een zonnige lente dag.

Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.