Algemeen Zonnepanelen

Ontwerp & installatie
Welke aanpassingen worden er gedaan in mijn groepenkast? Pijl

Er wordt een kabel tussen de meterkast en omvormer getrokken. Deze kabel wordt aangesloten op een (al dan niet vrije) aardlekautomaat in de groepenkast. In de praktijk wordt deze vaak bijgeplaatst, indien er geen ruimte is in de groepenkast wordt er een uitbreidingskastje geplaatst. In uitzonderingsgevallen kan er een speciale PV-verdeler worden geplaatst die een bestaande groep (vaak die van de wasmachine) in tweeën splitst. Deze kan worden geplaatst indien er geen leidingen beschikbaar zijn voor het trekken van de voedingskabel naar de meterkast en indien de route buitenom niet wenselijk is.

Hoeveel zonnepanelen kan ik plaatsen? Pijl

Onze specialisten hebben drie belangrijke punten gedefinieerd die bepalen wat het ideale aantal zonnepanelen is.

1. Energieverbruik
Het verbruik thuis is een belangrijk punt. Zo voorziet de salderingsregeling in een vergoeding voor de opgewerkte elektra tot en met het verbruikspunt. Indien er meer opgewekt dan wordt verbruikt dan is de financiële vergoeding op dit overschot voor deze stroom een fractie van de volledige vergoeding. Het is daarom van belang om te kijken naar zowel het huidige verbruik als het verwachte toekomstige verbruik. Door de transitie naar bijv. elektrisch rijden en het toevoegen van een warmtepomp kan het zijn dat het verbruik in de toekomst toeneemt. U kunt veel profijt hebben van een weloverwogen keuze nu!

2. Beschikbare dakoppervlakte
In de praktijk zien wij vaak dat er bij de meeste woningen een maximaal aantal zonnepanelen is wat past op het dak. Daarnaast kan het voorkomen dat een gedeelte van het dak op het zuiden ligt en een gedeelte bijv. op het noorden waardoor er ondanks een beschikbaar dakoppervlak wellicht niet mogelijk is om efficiënt gebruik te maken van de noordzijde. Dit zijn vraagstukken waar onze technisch specialisten zich mee dagelijks bezig houden.

3. Budget
De laatste maar zeker niet de minst belangrijke, het budget. Een investering in zonnepanelen zorgt in het begin voor een flinke uitgave die langzaamaan wordt terugverdiend. Wij zien met de lage spaarrente van tegenwoordig dat er steeds meer mensen zijn die bewuster nadenken over de manier waarop zij hun spaargeld inzetten. Gelukkig zijn er ook vanuit de overheid diverse regelingen die ervoor zorgen dat er financiering op de zonnepanelen mogelijk is.

Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor zonnepanelen? Pijl

De meeste daken zijn gelukkig geschikt voor zonnepanelen. Wat belangrijk is in de praktijk is de dakconstructie, kan deze het gewicht van de zonnepanelen aan? Ook het type dak speelt hierin een rol. Op een rieten dak is het (in verband met brandveiligheid) niet mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. Daarnaast is het ook handig om eventuele versleten dakbedekking eerst te vernieuwen voordat er zonnepanelen worden geplaatst. Adviseurs kijken in de praktijk ook naar de oriëntatie en de hellingshoek van de zonnepanelen. Bij voorkeur worden de panelen op het zuiden geplaatst en is de optimale hellingshoek 35°. Dit zorgt ervoor dat de instralingsfactor zo hoog mogelijk is.

Is mijn elektriciteitsmeter geschikt voor zonnepanelen? Pijl

Doordat de meeste woningen tegenwoordig een slimme meter hebben is dit vaak zo. De stroomleverancier of netbeheerder (bijvoorbeeld Liander, Stedin of Enexis) kan hier definitief uitsluitsel over geven. Indien de meter niet geschikt is dan kan de netbeheerder vaak kosteloos een (nieuwe) slimme meter plaatsen.

Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.