Algemeen Zonnepanelen

Laadpaal i.c.m. zonnepanelen
Hoe zit het met de laadpaal in combinatie met zonnepanelen? Pijl

Een laadpaal is in feite een grootverbruiker die afhankelijk van het gebruik vaak wel zo’n 3.000 kWh levert aan een elektrische auto. Anderzijds wekken zonnepanelen juist energie op! Een combinatie van de twee noemen wij dan ook wel een supercombi.

Om goed voorbereid te zijn op de toekomst is het handig om te kiezen voor een slimme laadpaal. Er zijn laadpalen op de markt die een bepaalde compatibiliteit met zonnepanelen claimen. In de praktijk valt dit echter tegen doordat er momenteel altijd wordt geladen met netstroom. Dat is het geval doordat er sprake is van de salderingsregeling die het mogelijk maakt om overschotten terug te leveren.

Leveren mijn zonnepanelen direct aan de laadpaal? Pijl

Nee dat is helaas niet zo. Door de huidige salderingsregeling en relatief prijzige accu’s werken zonnepanelen en een laadpaal momenteel nog niet optimaal samen. Dit zou bijvoorbeeld ook betekenen dat de auto alleen kan worden opgeladen op het moment dat er voldoende zonne-energie beschikbaar is. In de praktijk is dit niet altijd zo, daarnaast is het vaak ook zo dat de accu van de auto vol moet zitten. Doordat zonnepanelen zijn gekoppeld aan het net (om gebruik te maken van de salderingsregeling) wordt de stroom momenteel niet 1 op 1 in de accu van de auto geladen.

Met het einde van de salderingsregeling verwachten wij verdere ontwikkelingen op het gebied van thuisaccu’s. Hiermee kunt u de opgewekte zonne-energie overdag opslaan in de thuisaccu en vervolgens de auto in de avond opladen.

Is mijn elektriciteitsmeter geschikt voor zonnepanelen? Pijl

Doordat de meeste woningen tegenwoordig een slimme meter hebben is dit vaak zo. De stroomleverancier of netbeheerder (bijvoorbeeld Liander, Stedin of Enexis) kan hier definitief uitsluitsel over geven. Indien de meter niet geschikt is dan kan de netbeheerder vaak kosteloos een (nieuwe) slimme meter plaatsen.

Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.