Algemeen Zonnepanelen

Kosten en opbrengsten
Hoeveel kosten zonnepanelen? Pijl

Een complete oplossing bestaande uit 10 zonnepanelen (Trina Solar) van 385 Wattpiek, een omvormer, optimizers en volledige montage kost ongeveer €4.675 inclusief btw. Vanaf 1 januari 2023 zit er 0% btw meer op zonnepanelen. Hiermee wordt het totaal ongeveer €750 goedkoper!

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen? Pijl

De terugverdientijd op de zonnepanelen inclusief de installatie ligt in de praktijk tussen de zes en acht jaar. Hierbij geldt dat de terugverdientijd wordt verkocht indien er meer zonnepanelen worden geplaatst. De prijs van 20 zonnepanelen incl. installatie is niet het dubbele van de prijs van 10 zonnepanelen incl. de installatie. Hierdoor is de investering bij 20 zonnepanelen sneller terugverdiend dan bij de aanschaf van 10 zonnepanelen. De terugverdientijd wordt sneller op het moment dat de energieprijzen blijven stijgen.

Is het mogelijk om de investering in zonnepanelen te financieren? Pijl

Ja, dat is een veelvoorkomende optie. Vanuit de overheid is het Nationaal Warmtefonds (voorheen Energiebespaarlening) opgericht om zowel particulieren als Vereniging van Eigenaars (VvE’s) de mogelijkheid te bieden om tegen relatief gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen (zoals zonnepanelen) te financieren.

Voor bedragen tot €5.000 is de looptijd 7 jaar, voor bedragen van €5.000 tot €15.000 is de looptijd 10 jaar. De lening heeft een annuïtair karakter, het maandbedrag blijft hiermee de hele looptijd gelijk. Daarnaast zijn er gunstige voorwaarden zoals een lage rente die de hele periode vaststaat, mogelijkheid om de gehele lening (of een gedeelte) voortijdig af te lossen en geen afsluitkosten.

Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.