Veelgestelde vragen

U gaat elektrisch rijden en wilt een laadpaal kopen thuis of bij uw bedrijf. Om u een duidelijker beeld te geven zetten wij een aantal aspecten op een rij door middel van vragen en antwoorden.

1. Wat voor elektrisch voertuig moet worden opgeladen?

Bij het kopen van een laadpaal is dit een essentiële vraag. Er zijn verschillende soorten stekkers waar elektrische auto’s mee opgeladen kunnen worden.

Type 1: De type 1 stekker wordt ook wel de Yazaki stekker genoemd. Deze stekker wordt vaak gebruikt bij Aziatische en Amerikaanse automerken, zoals de Nissan Leaf en Opel Ampera (General Motors). Deze stekker is te herkennen aan de knop op de laadstekker. Het maximale laadvermogen van deze stekker is 1 fase 16A (3,7 kW).

Type 2: Dit is vrijwel de meest voorkomende type stekker welke de Mennekes stekker wordt genoemd. De stekker is herkenbaar aan de 7 polen. Naast dat bijna alle Europese autofabrikanten deze stekker als standaard hanteren, is besloten deze stekker als standaard te gebruiken voor laadpunten voor elektrische auto’s. Door de vergrendeling zorgt deze type stekker altijd voor een veilige laadsessie waarmee u tot 3-fase 32A (22kW) kunt laden.

De bovengenoemde types zijn de meest voorkomende type stekkers. Zo zijn er ook wat minder voorkomende stekkers zoals de type 3 (Le Grand), Schuko (de normale stekker van thuis), ChaDeMo-stekker (snellaadstekker), Combo-stekker (gecombineerde stekker voor AC en snel DC laden).

2. Hoe snel kan ik mijn auto laden?

U wilt een laadpaal kopen om uw auto zo snel en veilig mogelijk te laden. U moet niet vergeten dat uw auto altijd leidend is in het laadproces. Dat betekent dat uw auto bepaalt hoeveel stroom er maximaal geladen kan worden, niet de laadpaal. Voor de laadtijden per auto kunt u kijken naar het auto overzicht op onze website.

3. Waarom laden met een laadpaal en geen stopcontact?

Een simpel maar belangrijke antwoord op deze vraag is de veiligheid. Natuurlijk zijn er veel goede stopcontacten, maar een doorgebrand stopcontact kan voor veel gevaar zorgen. Bijvoorbeeld als het stopcontact oud, niet goed geaard of niet goed geïnstalleerd is.

Of een stopcontact nou goed is of niet, ze zullen beide zorgen voor stroom. Maar met één aspect moeten we rekening: het laden van een auto is op hoog vermogen. Door het laden van een auto wordt het stopcontact volledig belast. Een stopcontact mag maximaal 9,6 ampère leveren. Vrijwel alle elektrische auto’s en plug-in hybride’s zitten hier boven. Daarom is het verstandig om geen enkel risico te nemen met betrekking tot uw veiligheid.

Een ander aspect is de laadtijd. U zult met een laadpaal veel sneller de auto kunnen opladen. Dat betekent dus meer elektrische kilometers en besparing in de kosten.

4. Heeft mijn meterkast wel genoeg capaciteit?

Het komt voor dat er niet genoeg vermogen aanwezig is thuis of  bij uw bedrijf om uw elektrische auto optimaal op te laden. Om toch uw elektrische auto te laden wordt vaak gekozen voor verzwaring van het elektriciteitsnetwerk. Dit is een dure maar soms ook onnodige oplossing waarbij het vastrecht jaarlijks behoorlijk omhoog gaat.

In zo’n situatie kijkt Laadkompas samen met u naar een efficiënte oplossing, zodat u bespaart en juist niet te veel betaalt. Wij wijken dan meestal uit naar laadpalen waarmee we het vermogen naar de laadpaal softwarematig kunnen ‘knijpen’. Deze principe wordt ook wel ‘smart-charging’ of ‘load-balancing’ genoemd. Zo laad u uw auto optimaal op, zonder onnodige aanpassingen en extra kosten.

5. Hoe verreken ik mijn laadkosten met mijn bedrijf of werkgever?

U wilt een laadpaal kopen thuis, maar wilt de laadkosten zakelijk opvoeren. Het zakelijk opvoeren van de laadkosten kan op twee manieren. U kunt deze handmatig door middel van een aparte kilowattuurmeter bijhouden of automatisch laten verrekenen. Dat laatste gaat door middel van de laadpas die u gebruikt. Elke laadsessie thuis of onderweg wordt automatisch gefactureerd naar uw bedrijf of werkgever zodat u deze kosten kunt verrekenen.

6. Hoe werkt een laadpas?

Bij het kopen van een laadpaal krijgt een laadpas meegeleverd. Met deze laadpas kunt u uw laadsessie starten en stopzetten. U moet deze zien als de sleutel voor uw laadsessie. Zodra u uw pas langs de laadpaal haalt, weet de laadpaal hoeveel er is geladen en aan wie deze kosten gefactureerd moeten worden door middel van de BackOffice administratie.

7. Hoe kan ik openbaar laden?

Om openbaar te kunnen laden moet u eerst uw laadpas openbaar actief maken. Dit wordt ook wel interoperabel maken genoemd. U kunt tegenwoordig met de meeste brandstofpassen zoals de Multi Tank Card ook openbaar laden.

8. Hoeveel laadpalen heb ik nodig?

Om optimaal elektrisch te rijden, zeggen wij  weleens dat elke berijder van een elektrische auto 2,5 laadpaal nodig heeft. Éen thuis, één op het werk en één onderweg. Naarmate de technologie en reikwijdte van elektrische auto’s verder wordt ontwikkeld en verbeterd zal dit natuurlijk minder worden.

9. Hoe ziet de installatie van een laadpaal eruit?

Een juiste laadpaal kopen is belangrijk maar dan bent u er nog niet. Een goede installatie volgens de norm is erg belangrijk. Moet er gegraven worden? Kan de kruipruimte worden gebruikt? Moet de laadpaal tegen de wand aan? Of moet deze op een paal? Voor uw veiligheid is het essentieel dat de installatie vakkundig wordt gedaan. Allereerst is het vermogen en capaciteit thuis of bij uw bedrijf van belang. Zodra dit aspect in orde is zullen de juiste voedingskabels moeten worden getrokken naar het punt waar u de laadpaal wilt hebben. Hierbij moet u denken aan een goede aardlekbeveiliging en de juiste dikte (kwadraat) voedingskabels. Hierna zal de montage en inbedrijfstelling worden bewerkstelligd.

10. Wat betekent ‘Mode 3’?

Mode 3 is een communicatieprotocol welke zorgt voor een veilige laadsessie. Bij het kopen van een laadpaal moet u hier zeker op letten. Met zogenoemde ‘Mode 3’ communiceert de laadpaal met uw auto en bepaalt hoeveel stroom er geladen mag worden.

11. Wat zijn de fiscale voordelen / subsidies?

We weten inmiddels al dat het elektrisch rijden enorm populair wordt. De overheid draagt een steentje bij door stimuleringsregelingen toe te passen, maar ook lokale subsidies van gemeenten zorgen dat dit word bevorderd.

In 2016 geldt voor de aanschaf van vol elektrische auto’s / plug-in hybride’s en laadpalen nog steeds een ruim fiscaal voordeel:

  • Milieu Investeringsaftrek (MIA)
  • Vamil
  • Kleinschaligheids Investerings Aftrek (KIA)

12. Laadpaal thuis of op een bedrijfslocatie?

Vraag altijd uw gemeente wat de subsidies zijn. De lokale subsidies die bij ons bekend zijn hebben we hieronder op een rijtje gezet:

ALBLASSERDAM

Aanschaf dubbele laadpaal thuis of op het werk: max. € 1.000.

AMSTERDAM:

Aanschaf laadpaal thuis of bij uw bedrijf voor eigen gebruik: max. € 500.

Aanschaf laadpaal openbaar gebruik: max. € 1.000.

DOEVEREN:

Aanschaf laadpaal thuis of op het werk: max. € 500

DORDRECHT

Aanschaf dubbele laadpaal op eigen terrein: max. € 1.000

DRUNEN

Aanschaf laadpaal op eigen terrein: max. € 500

ELSHOUT

Aanschaf laadpaal op eigen terrein: max. € 500

GIERSBERGEN

Aanschaf laadpaal op eigen terrein: max. € 500

HAARSTEEG

Aanschaf laadpaal thuis of bedrijf: max. € 500

HEESBEEN

Aanschaf laadpaal op eigen terrein: max. € 500

HEDIKHUIZEN

Aanschaf laadpaal op eigen terrein: max. € 500

HEUSDEN

Aanschaf laadpaal op eigen terrein: max. € 500

NIEUWKUIJK

Aanschaf laadpaal op eigen terrein: max. € 500

OUDHEUSDEN

Aanschaf laadpaal op eigen terrein: max. € 500

PAPENDRECHT

Aanschaf dubbel laadpaal op eigen terrein: max. € 1.000

TILBURG

Aanschaf laadpaal op eigen terrein: max. € 1.000

SLIEDRECHT

Aanschaf dubbel laadpaal op eigen terrein: max. € 1.000

UTRECHT

Aanschaf laadpaal eigen gebruik: max. € 1.500

Aanschaf laadpaal semi-openbaar gebruik: max. € 2.500

VLIJMEN

Aanschaf laadpaal op eigen terrein: max. € 500

ZWIJNDRECHT

Aanschaf dubbel laadpaal op eigen terrein: max. € 1.000

De provincie Drenthe heeft voor de gehele provincie een subsidieregeling van €1.000,- bij de aanschaf van een dubbele laadpaal thuis of bij uw bedrijf.

Voor alle overige vragen kunt u altijd contact opnemen met Laadkompas via de contactpagina. Wij staan u graag te woord en helpen u graag verder.