Terug naar kennisbank

Voor- en nadelen van een laadpaal met vaste kabel

Bij het kiezen van een laadpaal beslis je ook gelijk of je deze met of zonder vaste kabel wilt. Wat is eigenlijk het verschil? En wat is de beste keuze? Wij leggen het uit.

Facebook Youtube LinkedIn Instagram

Laadpaal met vaste kabel

Een laadpaal met een vaste kabel kent zo zijn voor- en nadelen. Een vaste kabel heeft vaak een kabellengte van 5 tot 8 meter. Die keuze is afhankelijk van hoe ver de auto vanaf de laadpaal parkeert, maar ook waar de laadklep zit. Zit deze aan de voorkant en hangt de laadpaal aan de zijkant van de auto, dan heeft u vaak een wat langere kabel nodig.

Een vaste kabel is fijn voor gebruiksgemak, je hoeft de kabel enkel in te pluggen en niet na een laadsessie op te ruimen. Verder moet de vaste laadkabel wel schoongemaakt worden, tenzij deze droog hangt zoals in een garage of overkapping.

Laadpaal zonder laadkabel

Een laadpaal zonder vaste kabel oogt vaak netter, want de laadkabel berg je weer op in de auto na een laadsessie. Het gemak van een losse laadkabel is dat deze ook nodig is bij een laadsessie bij een openbare laadpaal. Bij het kiezen van een laadpaal zonder vaste kabel heb je altijd een laadkabel bij de hand, voor elke laadsessie.

Een losse kabel gaat vaak ook langer mee dan een vaste kabel, een vaste kabel blijft in weer en wind buiten hangen. Terwijl de losse kabel netjes in de auto droog ligt. Met het inpluggen van een kabel bij een eigen laadpaal, maak je het mogelijk om elke type stekker in te pluggen.

EVBox openbare laadpaal met losse laadkabel.

Laadkabel gebruiken bij een openbare laadpaal

Bij de meeste openbare (AC) laadsessies heb je een eigen laadkabel nodig, snelladers (DC) hebben vrijwel altijd een vaste kabel. Bij het kiezen van een laadpaal zonder vaste kabel, komt het gebruik van een laadkabel dus vaker van pas dan alleen thuis. Bij een vaste kabel thuis kan het zijn dat de aanschaf van een losse laadkabel naast de aanschaf van de laadpaal nodig is. Anders is het laden bij een openbare laadpaal, zoals bij een autovakantie of op je werk niet mogelijk. Om die reden ben je vaak niet goedkoper uit met een laadpaal met vaste kabel. De keuze hierbij ligt bij het gebruiksgemak, waarbij ieder zijn eigen voorkeur heeft.

Laadpaal met of zonder vaste kabel?

De keuze van laadpaal met of zonder vaste kabel is dus volledig afhankelijk van uw laad wensen. Komt een openbare laadsessie vaak voor, dan is het hebben van een losse laadkabel een vereiste. Laadt u enkel thuis en heeft u bijvoorbeeld een overkapping, dan is een vaste kabel al snel in zijn voordeel.

Daarnaast is het altijd handig om u geheel vrijblijvend te laten adviseren bij het kiezen van een laadpaal door één van onze EV-experts.

Advies aanvragen laadpaal Advies aanvragen

Gratis persoonlijk advies

Wij helpen u graag verder. Bel of mail ons, of vraag gratis advies. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag
van 9:00 tot 17:30.

Gratis advies aanvragen
Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.