Terug naar kennisbank

Elektrisch op vakantie: 7 tips!

Voor veel mensen is de elektrische auto al het dagelijkse vervoersmiddel. Maar is de ev ook al geschikt voor vakantie? Wij vinden van wel en geven 7 tips voor een relaxte reis. Enjoy the ride!

Facebook Youtube LinkedIn Instagram

01. Verander je mindset.

Onze belangrijkste tip voor een elektrische reis: verander je mindset! Elektrisch rijden is nou eenmaal anders en dus ook op vakantie. Wij zien dat graag van de positieve kant en omarmen het avontuur. Op reis met de elektrische auto (EV) kunt u namelijk voor verrassingen komen te staan en dan is het vooral fijn om geen haast te hebben. De reis is bij elektrisch rijden echt even belangrijk als de bestemming, dus geniet ervan! Dit kan door onderweg op leuke plekken te overnachten, de laadmomenten te combineren met iets leuks als een lunch en het als een sport te zien om de actieradius te optimaliseren. Neem de tijd.

02. Kies voor West-Europa.

Of beter nog: Nederland. Ons land kent de grootste dichtheid van laadpunten en dat betekent vrijwel geen laadstress. Sinds Corona kiezen mensen er vaker voor om dicht bij huis te blijven en zien de schoonheid van de eigen omgeving – een road trip naar Zeeland is ineens geen gek idee! Wilt u voor het vakantiegevoel toch wat verder van huis dan adviseren wij om voor West-Europa te kiezen. Frankrijk, Noorwegen, Duitsland en delen van het Verenigd Koninkrijk kennen al goede laadnetwerken en zijn een goede optie voor een eerste keer.

03. Plan de route vooraf.

Waar de reis ook naartoe gaat, met een ev is het belangrijk om de route goed te plannen. Het aantal internationale laadpunten groeit maar is nog niet afdoende om zomaar in de auto te stappen. Daarom adviseren wij om de route van tevoren te bepalen op basis van uw actieradius en de beschikbare laadpunten. Hiervoor zijn vrij nauwkeurige apps ontwikkeld die aangeven welke laadstations beschikbaar zijn, met welk vermogen en tegen welke prijs.

Anno 2020 zijn Smoov, Chargemap en Newmotion betrouwbare opties en Tesla heeft hiervoor een eigen systeem ontwikkeld dat zichtbaar is op het scherm. Toch is het goed om vooral ook van tevoren naar de route kijken, de website van ABRP (A Better Routeplanner) is hiervoor een extra tip. Tot slot is het altijd veiliger om voor de snelweg te kiezen, hier vindt u eerder een laadpunt dan op een landweg (sommigen niet vermeld in de apps).

Steeds meer bestemmingen in Europa zijn ev-vriendelijk.

04. Maak er een sport van: zuinig rijden.

De actieradius is nog steeds een bepalende factor op vakantie en het is voor uw vakantie dan ook fijn als u beschikt over een stevig accupakket. Zo heeft de nieuwe Ford Mustang Mach-E bijvoorbeeld een maximale actieradius van 600, daar rijdt u mee van Amsterdam naar Parijs! Maar de verschillen zijn groot. Als vuistregel hanteren wij dat een (praktische) actieradius van 250 km het minimum is voor een relaxte vakantie. En als u daarover beschikt, dan kan het vervolgens best leuk zijn om die accu zo goed mogelijk te benutten. We geven een aantal tips om het stroomverbruik te minimaliseren tijdens uw reis:

05. Kies een ev-vriendelijke bestemming.

Als u eenmaal bent aangekomen op de bestemming, dan is het ook leuk om de auto te gebruiken voor een road trip of een dag naar het strand. Het is dan wel belangrijk om te weten of de regio ook ev-vriendelijk is en er voldoende laadmogelijkheden zijn, op openbare plekken of bijvoorbeeld bij het hotel. Een goede website om uw hotel hier van tevoren op uit te kiezen is chargehotels.com. Dan heeft u een goede basis en met het eerder genoemd ABRP kunt u de mogelijkheden in de regio bekijken. U kunt dit ook met het betreffende hotel bespreken, de hotels met eigen laad-oplossingen zijn hiervan vaak goed op hoogte. Bij booking.com kunt u in sommige gevallen zelfs een eigen laadpaal reserveren.

06. Check welke stekkers er worden gebruikt.

De meest gangbare stekker is ook internationaal het type 2 dat ook wel ‘Mennekes’ wordt genoemd (deze variant heeft 7 pins). Toch wordt er in sommige landen als Frankrijk en Italië ook met type 3 geladen. Check dit van tevoren goed en neem wanneer mogelijk zelfs een reservestekker mee. Een kleine moeite die later erg goed van pas kan komen.

07. Zorg dat u de juiste laadpassen heeft.

En last but not least, als u de bestemmingen en de route heeft gepland dan is het zaak de juiste laadpassen te regelen. In het buitenland kunt u namelijk vaak niet met uw eigen laadpas laden. De systemen van EVBox en NewMotion komen steeds verder en toch is het fijn om hier niet van afhankelijk te zijn. De passen van plugsurfing.com krijgen een steeds wijdere dekking dus dat is een goede tip om te checken, download de app om het te zien. En mocht u onverhoopt toch in de problemen komen, bedenk dat dat het vaak ook mogelijk is met de creditcard te betalen. Ga hier echter nooit vanuit.

Alvast een fijne vakantie gewenst!

Gratis persoonlijk advies

Wij helpen u graag verder. Bel of mail ons, of vraag gratis advies. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag
van 9:00 tot 17:30.

Gratis advies aanvragen
Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.