Terug naar kennisbank

Beste laadpas voor uw elektrische auto

De overstap naar elektrisch rijden brengt veel nieuwe dingen met zich mee: laadpalen, opladen, laadkabels en laadpassen. Ook brengt een laadpas extra kosten met zich mee. Wij leggen uit waarom een laadpas nodig is en hoe je de beste laadpas uitkiest.

Facebook Youtube LinkedIn Instagram

Gebruik van een laadpas

Een laadpas is nodig om een (openbare) laadsessie te starten. Als laadpaal-eigenaar worden de kosten verrekend met de pas eigenaar, net als met een tankpas.

Voor het starten van een laadsessie moet u een beschikbare (openbare) laadpaal vinden, daarna plugt u de laadkabel in. Hou de laadpas voor de scanner en de laadsessie start automatisch. Ook het stoppen van een laadsessie gaat op dezelfde manier, de kosten van de laadsessie worden dan afgeschreven bij de laadpas-eigenaar. Zo eenvoudig is het gebruik van een laadpas.

Verschillende soorten laadpassen

Een geschikte laadpas kiezen kan op basis van het verbruik en rijgedrag. Is het een laadpas voor privégebruik of voor zakelijk gebruik, dan kan het zijn dat u een laadpas van de werkgever krijgt. Wilt u uw elektrische auto ook opladen in het buitenland, dan is het belangrijk om hier naar te kijken voor u een laadpas aanschaft. Er zijn veel aanbieders van laadpassen, met verschillende soorten prijzen en/of abonnementen. Bij de één betaal je een starttarief voor elke laadsessie, bij de ander een vast maandelijks abonnement. Afhankelijk van hoevaak je zult laden bij een openbare laadpaal, kun je keuze voor de beste laadpas baseren. Bij een plug & charge laadpaal thuis(zonder laadpas), zal laden bij een openbare laadpaal zelden voorkomen. In dit soort gevallen is een maandelijks abonnement overbodig. Zonder een eigen laadpaal thuis en als u de laadkosten met uw werkgever mag verrekenen, is een laadpas met maandelijks abonnement erg voordelig. Voor elke laadsessie is dan een laadpas nodig, want deze heeft u nodig bij alle openbare laadpalen.

Laadplein met openbare laadpalen van Alfen.

Kosten van een laadpas

De kosten van een laadpas met maandelijks abonnement variëren van €2,45 tot €6,50. Hierbij betaal je per laadsessie alleen het tarief dat de specifieke laadpaal rekent. Voor een laadpas zonder maandelijks abonnement kost gemiddeld €0,29 tot €0,35 per laadsessie. Daar bovenop komt het laadtarief per kWh van de laadpaal.

De gemaakte kosten van een laadpas worden maandelijks afgeschreven, net als bij bijvoorbeeld Parkmobile. U ontvangt een factuur met een overzicht van alle laadsessies en bijhorende laadtarieven.

Gratis persoonlijk advies

Wij helpen u graag verder. Bel of mail ons, of vraag gratis advies. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag
van 9:00 tot 17:30.

Gratis advies aanvragen
Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.