Terug naar kennisbank

8 tips voor de vakantie met een elektrische auto

Als u van plan bent om op vakantie te gaan met een elektrische auto, is het belangrijk om u goed voor te bereiden. Hoewel reizen met een elektrische auto steeds populairder wordt, zijn er nog steeds enkele uitdagingen waar u rekening mee moet houden.

Facebook Youtube LinkedIn Instagram

1. Een geschikte laadpas voor op vakantie

Om toegang te krijgen tot verschillende laadstations tijdens uw vakantie, is een laadpas die geschikt is voor openbare laadstations nodig. Een laadpas geeft u de mogelijkheid om te betalen bij verschillende laadpunten, terwijl laad apps u kunnen helpen bij het vinden van beschikbare laadstations in de buurt. Zorg ervoor dat u deze vooraf al een keer heeft geprobeerd, zo weet u dat uw laadpas altijd werkt

De laadpas van Laadkompas is de ideale laadpas voor op vakantie. U betaalt ofwel €0,39 per laadsessie of €3,95 per maand, afhankelijk van uw voorkeur. Als u de pas alleen wilt gebruiken tijdens vakanties of minder dan 10 keer per maand laadt, dan is onze laadpas zonder abonnement ideaal voor u. Bestel hem eenvoudig, zonder verzend- of aansluitkosten.

2. Plan uw route en laadpunten van tevoren

Voordat u op reis gaat, is het belangrijk om uw route en de beschikbare laadpunten te plannen. Maak gebruik van online routeplanners en apps die specifiek ontworpen zijn voor elektrische auto’s, zoals onze Laadkompas app. Hiermee kunt u de afstand en de geschatte laadtijd tussen verschillende laadstations berekenen en vindt u altijd de goedkoopste en dichtstbijzijnde laadstations. Zorg ervoor dat u voldoende laadpunten op uw route hebt, zodat u niet zonder stroom komt te zitten.

3. Zorg voor voldoende laadtijd

Bij het plannen van uw reis is het essentieel om voldoende tijd in te calculeren voor het opladen van uw elektrische auto. De laadtijd kan variëren, afhankelijk van het type auto en het vermogen van het laadstation. Houd rekening met langere laadtijden bij snelladers en zorg ervoor dat u voldoende tijd hebt om uw batterij op te laden, vooral als u lange afstanden gaat afleggen.

Met de Laadkompas laadpas en app vindt u eenvoudig de goedkoopste en dichtstbijzijnde laadpalen.

 

4. Maak gebruik van regeneratief remmen

Veel elektrische auto’s hebben een regeneratief remsysteem, wat betekent dat de auto kinetische energie kan omzetten in elektrische energie tijdens het remmen. Door dit systeem te gebruiken, kunt u de batterij van uw auto gedeeltelijk opladen terwijl u remt. Dit kan de efficiëntie van uw elektrische auto verhogen en het bereik vergroten.

5. Vermijd overladen van uw batterij

Hoewel het belangrijk is om uw auto voldoende op te laden voor uw reis, is het ook goed om te weten dat overladen niet gunstig is voor de levensduur van de batterij. Moderne elektrische auto’s hebben geavanceerde laadsystemen die overladen voorkomen, maar het is nog steeds aan te raden om uw auto niet onnodig lang aan het laadstation te laten staan.

6. Vergeet uw laadkabels niet

Zorg ervoor dat u altijd uw laadkabels bij u hebt tijdens het reizen. Niet alle laadstations hebben kabels beschikbaar, dus het is handig om uw eigen kabels bij de hand te hebben. Controleer ook regelmatig de staat van uw laadkabels om ervoor te zorgen dat ze in goede conditie zijn en veilig kunnen worden gebruikt. De ideale laadkabel voor uw elektrische auto bestelt u ook bij Laadkompas.

7. Wees voorbereid op langere reistijden

Elektrische auto’s hebben over het algemeen een langere oplaadtijd in vergelijking met traditionele benzine- of dieselauto’s. Wees voorbereid op langere reistijden en plan voldoende rustpauzes in tijdens uw reis. Gebruik deze tijd om te ontspannen, een hapje te eten of de bezienswaardigheden onderweg te verkennen.

8. Controleer de bandenspanning

Een goede bandenspanning is cruciaal voor de efficiëntie en het bereik van uw elektrische auto. Controleer regelmatig de bandenspanning en zorg ervoor dat deze overeenkomt met de aanbevelingen van de fabrikant. Een te lage bandenspanning kan leiden tot een hoger energieverbruik.

Veelgestelde vragen:

Hoe vind ik laadstations onderweg? Pijl

Om laadstations onderweg te vinden, kunt u gebruik maken van verschillende apps en websites die een overzicht bieden van beschikbare laadpunten. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van onze Laadkompas app. Deze app toont de locatie, beschikbaarheid en laadsnelheid van laadpunten in de buurt.

Hoe lang duurt het om een elektrische auto op te laden? Pijl

De laadtijd van een elektrische auto hangt af van verschillende factoren, zoals het type auto, het vermogen van het laadstation en de huidige laadstatus van de batterij. Over het algemeen kan het opladen variëren van enkele minuten bij snelladers tot enkele uren bij reguliere laadpunten. Snelladers met een hoger vermogen kunnen de laadtijd verkorten.

Kan ik mijn elektrische auto opladen bij een gewoon stopcontact? Pijl

Ja, het is mogelijk om een elektrische auto op te laden bij een gewoon stopcontact. Dit wordt vaak aangeduid als “mobiel opladen” of “noodladen”. Het opladen bij een stopcontact is echter langzamer dan bij speciale laadstations en wordt meestal aanbevolen als noodoplossing of voor het bijladen gedurende langere periodes, zoals ‘s nachts. Bekijk hier de mobiele laadoplossing.

Wat zijn de kosten van het opladen van een elektrische auto? Pijl

De kosten van het opladen van een elektrische auto kunnen variëren afhankelijk van de energieprijs en het laadtarief van het laadstation. Sommige laadstations hanteren een vast tarief per kilowattuur (kWh), terwijl andere een prijs per minuut of een starttarief in rekening brengen. Het is belangrijk om vooraf de tarieven van het laadstation te controleren en rekening te houden met de kosten bij het plannen van uw reis.

Gratis persoonlijk advies

Wij helpen u graag verder. Bel of mail ons, of vraag gratis advies. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag
van 9:00 tot 17:30.

Gratis advies aanvragen
Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.