Terug naar kennisbank

5 budget tips elektrisch rijden

Elektrisch rijden heeft nog altijd het imago dat duurzaam ook duur is. Terecht? Wij geven 5 tips waarmee elektrisch rijden (nog) goedkoper kan.

Facebook Youtube LinkedIn Instagram

01. Koop een tweedehands ev.

Er komen veel nieuwe elektrische auto’s op de markt met als bijkomend gevolg ook veel nieuwe occasions. De mensen die er 5 jaar geleden mee pionierden, zijn nu vaak toe aan een nieuw model. Komt dat even goed uit! Naast dit grotere aanbod is er sinds juli 2020 ook een subsidie voor de aanschaf van tweedehands ev’s: €2000,- op een middenklasser. Dat scheelt een stuk en helemaal wanneer u aanvankelijk een nieuwe auto overwoog, kan het prijsbeeld erdoor ineens heel anders zijn.

Populaire tweedehands auto’s zijn momenteel de Tesla Model S, Renault Zoe en de Nissan Leaf. Dat zijn 3 modellen met een goede actieradius en dat is geen toeval, de actieradius is in een aantal jaar enorm gestegen wat betekent dat sommige occassions hierin achterlopen. Goed opletten dus en zoek uit wat het ‘praktische’ bereik is van het betreffende model.

Laadpaal subsidies

02. Kies voor een offline laadstation.

De offline laadstations zijn een stuk goedkoper dan de online varianten en beginnen rond de €500,-. Deze modellen bieden geen online functies zoals het faciliteren van gastgebruik, inzicht in de laadsessies en een bijbehorende app. Maar heeft u die ook echt nodig? Als u gewoon wilt laden zonder onnodige toevoegingen, dan zijn de door ons geselecteerde basic opties zeer goed en betrouwbaar.

Voor diegenen die hun kosten wel willen declareren bij de baas kunnen wij de offline modellen voorzien van kWh-meter. Dit is een eenmalige uitgave van €125,- waarmee u ieder station van deze functie kan voorzien. Vervolgens kunt u uw verbruik zelf bijhouden en betaalt u geen terugkerende kosten aan service of abonnementen.

Offline laadstation

Cruise control is een goede manier om zuinig te rijden.

03. Gebruik een laadpaal thuis.

Verreweg de goedkoopste manier om de accu te laden is door dit thuis te doen tegen het normale stroomtarief van €0,22 (gemiddeld). Een eigen laadpaal thuis is wat dat betreft niet alleen erg praktisch, het scheelt ook behoorlijk in de kosten op jaarbasis. Ter vergelijking; de laadkosten op de publieke laadpunten zijn gemiddeld zo’n €0,35 per kWh en bij de snellaadstations zelfs tegen de €0,60 per kWh.

Een belangrijke extra tip is om niet alleen een laadpunt voor thuis aan te schaffen, maar er ook een gewoonte van te maken alleen deze te gebruiken. Dat vergt soms wat extra planning die uiteindelijk veel oplevert.

04. Rijd zuinig.

Elektrische auto’s zijn qua verbruik zeer gevoelig voor de manier waarop ze worden gebruikt en dat geldt daarmee ook voor de kosten. Het is dan ook interessant en leuk om te weten welke factoren hierin meespelen om zo een zuinige rijstijl te creëren. Hierdoor bespaart u niet alleen in de kosten, het zorgt er ook nog eens voor dat de actieradius omhoog gaat – een extra stukje vrijheid qua bereik. We geven een aantal tips om uw accuverbruik te minimaliseren:

05. Beperk de laadsnelheid.

Een laatste manier om de kosten laag te houden is door een lagere laadsnelheid te hanteren, bijvoorbeeld 5,8 kW i.p.v. 11 of zelfs 22. Hiermee gaat de laadtijd omhoog en dat is voor sommigen onpraktisch. Toch geven wij deze suggestie omdat het een aantal kostenposten kan voorkomen. Door op een lager vermogen te laden voorkomt u namelijk piekmomenten in de stroom en bent u minder snel toe aan een load balancingmodule die kosten met zich meebrengt qua aansluiting en abonnement. Tevens kan dit betekenen dat uw meterkast niet hoeft te worden aangepast van 1 fase naar 3 fasen en hiermee de jaarlijkse vastrechtkosten omhoog gaan. Door niet voor het snelste en het nieuwste te kiezen kunt u veel besparen.

Rest ons te zeggen dat de vervoerskosten van stroom al veel lager zijn dan brandstof en hetzelfde geldt voor het onderhoud. Veel bespaarplezier!

Gratis persoonlijk advies

Wij helpen u graag verder. Bel of mail ons, of vraag gratis advies. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag
van 9:00 tot 17:30.

Gratis advies aanvragen
Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.