Terug naar kennisbank

Snelladen of regulier laden?

Snelladen is een term die veel voorbij komt onder elektrisch rijders. Maar wat wordt ermee bedoeld? Supersnel laden met een laadpaal thuis of juist onderweg? We leggen het uit.

Facebook Youtube LinkedIn Instagram

Wat is snelladen?

De term ‘snelladen’ wordt gebruikt voor de techniek waarmee in korte tijd veel vermogen kan worden toegevoegd aan ev’s. Dit gebeurt op speciale laadpunten langs de weg en is bedoeld om langere ritten mogelijk te maken en tijd te besparen. Om de hoge laadsnelheid te halen wordt gelijkstroom gebruikt wat ook wel ‘DC laden’ wordt genoemd (DC komt van Direct Current). Omdat het realiseren van dit soort snellaadpunten nogal kostbaar is, is deze mogelijkheid er niet voor thuis.

Om een beeld te geven; een snellader laadt gemiddeld op zo’n 100 kW met steeds snellere uitvoeringen in opkomst (tot wel 350 kW). Deze ‘snelle’ snelladers laden een accu in zo’n 20 minuten alweer grotendeels vol. Let wel: ook de boordladers van de auto hebben een maximale snelheid voor snelladen en die is leidend. Bekijk de uitgebreide uitleg in de video over snelladen.

Wat is regulier laden?

Onder ‘regulier laden’ wordt de normale stroomtechniek verstaan die ook thuis wordt gebruik: wisselstroom of ook wel ‘AC stroom’ (AC komt van alternating current). Hiermee kan een lagere laadsnelheid worden gehaald dan bij gelijkstroom en daarom wordt het gebruikt op plekken waar de auto langer staat: thuis, op werk of publieke parkeerplaatsen. De laadstations die wij vanuit Laadkompas leveren, werken op ook deze manier en halen daarmee een maximale laadsnelheid tot 22 kW.

Door gebruik te maken van regulier laden, is uw auto doorgaans in zo’n 6 tot 10 uur weer vol, afhankelijk van de boordlader van de auto en uw laadpaal thuis. De publieke laadstations zoals bijvoorbeeld in de buurt werken ook met reguliere AC-laders en laden meestal op 11 kW.

Vooral voor de langere ritten is snelladen een uitkomst.

Welke verschillen zijn er nog meer?

Het grote verschil naast de laadsnelheid zit in de prijs. Snelladen is een stuk duurder met een prijs die in de regel zo’n 2 tot 3 keer hoger ligt. Wij zien het zelf dan ook vooral als een luxe toevoeging op de laadpaal thuis of op werk en een handige optie voor een langere reis zoals vakantie. Bedenk wel dat snelladen vaak op een andere manier gaat, namelijk rechtstreeks naar de accu en dus niet naar de boordlader – bij de steeds gangbaar wordende Type 2 stekkers is dit overigens niet het geval, die gaat gewoon op de manier zoals u het thuis doet.

Een extra gevolg van de gelijkstroom is dat men de accu hierbij doorgaans tot zo’n 80% laadt, dit is het beste qua accubehoud en tijds efficiëntie.

 

Gratis persoonlijk advies

Wij helpen u graag verder. Bel of mail ons, of vraag gratis advies. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag
van 9:00 tot 17:30.

Gratis advies aanvragen
Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.