Terug naar kennisbank

Actieradius elektrische auto: alle info.

Wat is nu precies de ‘actieradius’ van een elektrische auto? En heb ik er zelf ook invloed op? We leggen het uit met 10 handige tips. Geen stress!

Facebook Youtube LinkedIn Instagram

Laadstress: iets van het verleden

Laadstress, laadangst, range anxiety – het is een aantal termen dat wordt gebruikt om een angst van automobilisten te beschrijven, namelijk om stil komen te staan zonder stroom. Maar is deze angst nog gegrond? Wij vinden van niet. De technologische ontwikkeling van elektrische auto’s is de laatste jaren met reuzensprongen gegaan en heeft veel van de kinderziektes weggenomen. Sterker nog, wij zijn van mening dat de elektrische auto de brandstofauto inmiddels voorbij is gestreefd met als enige hobbel nog het budget: de state-of-the-artmodellen liggen nog in het hogere segment maar ook daar zit schot in. Stay tuned!

Wat betekent ‘actieradius’ nu precies?

Met de actieradius wordt het aantal kilometers bedoeld dat op één volle accu kan worden gereden, ook wel het ‘bereik’ genoemd. Voor elektrische auto’s is dit een belangrijke eigenschap omdat daarmee de rijafstand wordt bepaald zónder te tanken. Nu heeft Nederland de meeste publieke laadpalen ter wereld, dus stilstaan zal niet snel meer gebeuren. Maar laden kost nog wel wat tijd en ook daarom is het fijner om dat thuis te kunnen doen – de luxe van thuis laden is een vereiste geworden.

Een veel gehoorde misvatting is dat een flink accupakket de oplossing is om onderweg laden te beperken, want zo simpel is het niet. De uiteindelijke actieradius van een auto wordt namelijk bepaald door meerdere factoren waar de automobilist zelf ook invloed op heeft. Een goede kennis van die factoren is daarom belangrijk voor zowel diegenen die nog een auto gaan aanschaffen als die er al één hebben. In totaal zijn er 5 hoofd-factoren: de accucapaciteit, het verbruik van de auto, de rijstijl van de bestuurder, het weer en het gebruik van overige elektra.

Accu-inhoud

De accu-inhoud van elektrische auto’s wordt steeds groter en zit nu gemiddeld tussen de 50 en 80 kWh met uitschieters richting de 100, de Tesla Model X Performance heeft bijvoorbeeld een accupakket van 95 kWh. Het spreekwoordelijke mes snijdt dan alleen wel aan twee kanten; batterijen zijn namelijk zwaar en dat maakt de auto’s met grote accu-pakketten ook heel zwaar, wat weer nadelig is voor het verbruik en daarmee de actieradius. Toch zien we dat auto’s met een groot accu-pakket over het algemeen ook meer actieradius hebben.

De luxe van thuis laden is een vereiste geworden.

Verbruik

Bij elektrische auto’s wordt het verbruik uitgedrukt in het aantal kWh dat nodig is om 100 kilometer te rijden. Net zoals bij brandstofauto’s is daarin tussen de modellen onderling wat verschil. Zo zijn de Kona en Ioniq van Hyundai erg zuinig (154 kWh) en verbruikt de populaire Audi e-Tron 55 quattro nogal veel (270 kWh) om de 100 km te halen. Die e-Tron 55 quattro heeft dan wel weer een hele hoge actieradius, om nog maar eens te onderstrepen dat het bereik een optelsom is van verschillende factoren. Interessant is wel dat het verbruik van elektrische auto’s over het algemeen veel lager is dan bij brandstofauto’s, vergeleken met brandstof heeft de elektrische BMW i3 bijvoorbeeld een verbruik van 1 op 56.

Rijstijl

Waar de accu-inhoud en het opgegeven verbruik van een auto vaststaan, is de rijstijl iets waar de bestuurder zelf wel invloed op heeft. Bij brandstof-auto’s is dat ook het geval, maar elektrische auto’s zijn qua verbruik nog gevoeliger voor hoe ze worden gebruikt. Dat maakt ook dat de opgegeven verbruikscijfers van de fabrikant meer fluïde zijn dan die van brandstof-auto’s: het uiteindelijke verbruik van twee mensen kan behoorlijk ver-schillen. We geven een aantal tips om de radius te vergroten:

Overige elektra

De stroom uit de accu wordt niet alleen gebruikt voor het daadwerkelijke rijden, maar ook voor andere zaken zoals het lampje in het dashboard-kastje of de bediening van de ramen. Dat betekent dat de actieradius ook kan worden vergroot door daar zuinig mee om te gaan. Dit is vooral een mindset; je zal de ramen niet zo snel dichtlaten om te besparen maar door ervan bewust te zijn worden al andere keuzes gemaakt. En mocht er op vakantie een geval zijn waarop de actieradius moet worden vergroot: alle beetjes helpen. De belangrijkste elementen voor het stroomverbruik zijn de verwarming en de airco, door deze te beheersen (of zelfs uit te zetten) kan actieradius worden toegevoegd.

Het weer

Een laatste factor waar we zeker geen invloed op hebben is het weer! Elektrische auto’s gedijen het beste bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden Celcius, waarbij geldt; hoe kouder het wordt, hoe lager de actieradius. Dit is vooral belangrijk om te beseffen bij de beoordeling van een opgegeven actieradius, bij aanschaf van een elektrische auto of bijvoorbeeld het plannen een vakantie in een koude bestemming.

En last but not least: misschien wel de belangrijkste manier om laadstress te voorkomen is door thuis een laadpaal te hebben staan. En op kantoor natuurlijk. Alvast veel rijplezier!

Gratis persoonlijk advies

Wij helpen u graag verder. Bel of mail ons, of vraag gratis advies. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag
van 9:00 tot 17:30.

Gratis advies aanvragen
Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.