Terug naar kennisbank

Thuis opladen bespaart honderden euro’s per jaar

Dat openbaar laden duurder is dan thuisladen is algemeen bekend, veel EV-rijders zijn al in het bezit van een oplaadpunt. Uit onderzoek blijkt dat dit meer dan honderden euro’s per jaar scheelt.

Facebook Youtube LinkedIn Instagram

Wat scheelt het per jaar?

Op jaarbasis scheelt het al snel een paar honderden euro’s, zegt Milieu Centraal. Zij hebben dat geconcludeerd na het uitvoeren van een onderzoek. “Wie gemiddeld 12.000 km per jaar elektrisch rijdt, is zo’n €350 voordeliger uit als je de auto thuis laadt.”

Het voordeel van een laadstation aan huis zit voornamelijk in het aantal kilometers die je per jaar rijdt. Dat verschil komt door de prijs die je per kilowattuur betaald, thuis betaal je deze aan je eigen netleverancier en bij een openbare laadstation wordt deze prijs per kilowattuur bepaald door de laadstation eigenaar zelf.

Sommige huiseigenaren hebben ook zonnepanelen, dan kun je tegen het aller laagste tarief laden. Tijdens zonnige uren laadt je dan eigenlijk “gratis”. Dat maakt de combinatie van een laadpaal en zonnepanelen een aantrekkelijke combinatie.

Kosten overzicht op jaar basis. (bron: Milieu centraal)

Een eigen laadpaal in de praktijk

Voor je optimaal kunt profiteren van het laden tegen de laagste kilowattuur prijs, moet je natuurlijk eerst investeren in een laadpaal. Een laadpaal thuis kan variëren van €450 tot wel €1200, de verschillen zitten hem voornamelijk in de (slimme) functies die het laadstation biedt. Daarnaast is het ook altijd handig als er een oprit of garage aanwezig is. Gelukkig zijn er ook genoeg oplossingen als u geen oprit of garage heeft, het kan zijn dat de installatie duurder is en u bijvoorbeeld een laadkabel drempel nodig heeft.

In het begin is een laadpunt dus een duurder verhaal, de investering moet eerst gedaan worden voor het voordelig is. Bij een goedkoop laadpunt heb je de investering al binnen 2 jaar terugverdiend, dan kun je optimaal profiteren van het laagste laadtarief.

Hulp nodig bij het vinden van een passende laadoplossing voor thuis? Vraag vrijblijvend een offerte op maat aan.

Gratis persoonlijk advies

Wij helpen u graag verder. Bel of mail ons, of vraag gratis advies. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag
van 9:00 tot 17:30.

Gratis advies aanvragen
Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.