Terug naar kennisbank

Laden zonder oprit of garage: dit kan er wél.

Thuis laden maar geen oprit of garage? Er is steeds meer mogelijk en gemeentes denken mee in het vinden van oplossingen.

Facebook Youtube LinkedIn Instagram

De kabelgoottegel: een veilige oplossing.

Een Dongenaar kon het niet meer aanzien en sloeg zelf aan het ontwerpen, met de geniale ‘kabelgoottegel’ als resultaat. Armand Hermans is één van de vele Nederlanders die elektrisch rijdt, maar geen eigen oprit of garage heeft. Lange tijd was dit een voorwaarde voor het plaatsen van een eigen laadstation aan huis, maar daar komt steeds meer beweging in. Eerst was er de laadkabelmat en daarna de laadkabelbrug; oplossingen om vanuit de voortuin of vanaf de gevel een kabel naar de auto trekken. Beide toepassingen zorgden voor een nieuwe blik op elektrisch rijden zonder privéterrein: het kan dus wél. Er bleek alleen nog één aspect dat voor klachten zorgde, de toepassingen staken namelijk uit met zorgen voor blinden en rolstoelrijders tot gevolg. De kabelgoottegel brengt nu eindelijk een veilige oplossing, die gaat namelijk onder de grond.

Kan iedereen nu thuis laden?

Zoals het woord beschrijft is een ‘kabelgoottegel’ een soort stoeptegel waarin een goot is verwerkt om de kabel doorheen te trekken. Dat betekent dus ook dat het nodig is om deze tegels op een goede manier in de stoep te verwerken of dit te laten doen; onze installateurs denken hierover natuurlijk graag met u mee. Belangrijk is dat de aansprakelijkheid bij de eigenaar van de kabels ligt, wat tevens maakt dat deze ondergrond-se optie zo populair is.

Gemeentes zijn steeds flexibeler en denken mee in laadoplossingen voor thuis.

 

Essentieel is dus dat er sprake is van een eigen voortuin om het laadstation in te plaatsen of een muur met plek voor een wandstation. In zulke gevallen is zo’n oplossing nu technisch gezien heel makkelijk, maar dat neemt niet weg dat er nog wat uitdagingen zijn. Zo is het bv. niet vanzelfsprekend dat de parkeerplek voor de deur vrij is en tevens zijn er flats of andere woonsituaties waarin het trekken van een kabel niet mogelijk is. De realiteit is echter dat thuis laden door deze ontwikkeling voor veel meer Nederlanders bereikbaar is geworden.

Gemeentes steeds flexibeler. 

Met al deze nieuwe mogelijkheden om thuis te laden, is het nog steeds belangrijk om van tevoren goed te checken wat het beleid is in de eigen woonomgeving. In grote lijnen merken wij dat gemeentes steeds flexibeler zijn en meedenken in het vinden van oplossingen, omdat zij de noodzaak voelen om bij te dragen aan duurzame mobiliteit. Toch kunnen er bepaalde voorwaarden zijn, bijvoorbeeld om de veiligheid van voetgangers te waarborgen. In sommige gevallen is er ook een minimumafstand tot een publieke laadpaal als voorwaarde bepaald.

Belangrijk voor de rijders van elektrische auto’s is dat er verschil is in de regelgeving tussen gemeentes en dat het beleid hieromtrent ook sterk in beweging is. Dit geldt ook voor de verschillende kabeloplossingen en contact vooraf is dan ook verstandig alvorens te bepalen of het een laadkabeldrempel, laadkabelmatje of laadkabeltegel wordt. Wij voorzien echter dat de tegeloptie steeds vaker in het straatbeeld zal verschijnen, met dank aan Armand Hermans!

Uiteraard denken wij graag met u mee over uw specifieke laadsituatie. Is het mogelijk om een kabel te trekken in uw specifieke geval? Vraag het onze EV-experts!

Gratis persoonlijk advies

Wij helpen u graag verder. Bel of mail ons, of vraag gratis advies. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag
van 9:00 tot 17:30.

Gratis advies aanvragen
Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.