Terug naar kennisbank

Is een thuisaccu de toekomst?

Steeds meer daken zijn voorzien van zonnepanelen. Mede door de technologische ontwikkelingen en diverse subsidies, zoals salderen. In de komende 10 jaar gaat er veel veranderen en dat nemen we graag met u door.

Facebook Youtube LinkedIn Instagram

Waarom is de salderingsregeling zo belangrijk?

Momenteel levert nagenoeg elke bezitter van zonnepanelen de teveel opgewekte stroom terug aan het net. Dit wordt verrekend met uw energierekening, voor elke kWh is dat gemiddeld €0,22. Vanaf 2025 verandert de salderingsregeling in een afbouwregeling, wat is 2022 nog 100% is, is in 2025 64% en in 2031 0%. Dat geeft een zonnepaneel eigenaar genoeg tijd om zich te verdiepen in een vervangende optie, bijvoorbeeld een thuisaccu.

De salderingsregeling is in feite een subsidie doordat bezitters van zonnepanelen een vaste prijs voor de teruggeleverde energie krijgen. Ongeacht of er op dat moment op totaalniveau teveel of te weinig capaciteit is. Door de stijging van zowel zonnepanelen als het verbruik (door o.a. elektrisch rijden) zullen er steeds meer schokken ontstaan in het elektriciteitsnet. Netbeheerders moeten daarom miljarden investeren, om te voorkomen dat er in de toekomst vaker stroomuitval zal zijn.

Is een thuisaccu de toekomst?

Is het zelf opslaan van energie voordeliger dan terugleveren aan het net? Het zit zo: een thuisaccu lijkt dé perfecte oplossing voor het teveel opwekken van zonne-energie. Straks, als we deze niet beperkt terug kunnen leveren aan het net, moet er een oplossing komen. Want het opwekken van energie die u niet gebruikt, dat is verspilde energie.

Een thuisaccu slaat de teveel opgewekte zonne-energie op, deze kunt u op een later moment weer gebruiken. Zo wordt u gedeeltelijk zelfvoorzienend en minder afhankelijk van het net. Het niet opslaan van energie gebeurt dan alleen nog als de thuisaccu al vol is en er geen stroom op dat moment gebruikt wordt. Het is in de toekomst als gevolg van overbelasting ook goed mogelijk dat er vaker sprake zal zijn van regionale stroomuitval. Een thuisaccu zorgt ervoor dat u in die noodsituatie zelfvoorzienend bent.

Huawei Solar: het merk

Wanneer is zonnestroom opslaan voordelig?

Het klinkt bijna alsof elke zonnepaneel eigenaar gelijk een thuisaccu zou moeten aanschaffen, dat is helaas (nog) niet het geval. De thuisaccu bevindt zich nog in een duur segment, waardoor de terugverdientijd tot op heden nog niet interessant is. Door de prijs is dit een nog niet veel gekochte combinatie. De terugverdientijd is nog niet aantrekkelijk, de terugverdientijd is bijna 2 keer zo lang als de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen.

Tot 2031 kunnen we nog deels profiteren van de salderingsregeling. Naar verwachting zal er vanaf 2023 meer vraag komen naar de accu’s, en dus meer aanbod. De verwachting is dat de thuisaccu’s in de komende 5 à 10 jaar onwijs zullen dalen in prijs. Dat maakt de terugverdientijd aantrekkelijker en het opslaan van uw opgewekte zonne-energie voordelig.

Netkoppeling wel of niet nodig met een thuisaccu?

Van volledige onafhankelijkheid kunnen we met een thuisaccu niet spreken, het net zal altijd nog een koppeling nodig hebben. Denk aan de maanden met weinig zonuren, het kan zomaar zo zijn dat de thuisaccu niet eens van belang komt. Dat er zo weinig energie opgewekt wordt, dat uw verbruik nog altijd hoger is. In de maanden dat de zonuren relatief laag zijn, is een netkoppeling dus vanzelfsprekend nodig. Het net vult dan de behoefte van energie aan, wat de zonnepanelen op dat moment niet kunnen leveren.

Bij het aanschaffen van een thuisaccu (in de toekomst), is het belangrijk dat deze kan communiceren met uw omvormer. Het is nu nog niet zo dat elke omvormer en elke thuisaccu met elkaar kunnen communiceren.

Kosten van een thuisaccu

De aanschafprijs van een thuisaccu varieert in 2021 tussen de € 3.000 en € 9.000. Een flink bedrag na het aanschaffen van uw zonnepanelen. De terugverdientijd is ongeveer twee keer zo lang als die van zonnepanelen. Dat komt doordat de opslag van de accu beperkt is, waardoor deze in verhouding met salderen zeker niet voordeliger is.

Zoals eerder vermeld, verwacht men dat de prijs zal dalen in de komende jaren. Bij de dalende prijs hoort ook een kortere terugverdientijd. Daarom zijn wij er vroeg bij, om de laagsteprijsgarantie te kunnen garanderen blijven wij op zoek naar een perfecte oplossing. Tot die tijd, testen wij continu nieuwe ontwikkelingen in de thuisaccu-markt. Net zolang tot we een assortiment van de beste A-merk thuisaccu’s kunnen samenstellen en we u hier uitgebreid over kunnen adviseren.

Gratis persoonlijk advies

Wij helpen u graag verder. Bel of mail ons, of vraag gratis advies. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag
van 9:00 tot 17:30.

Gratis advies aanvragen
Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.