Terug naar kennisbank

Gasprijs stijgt: kies voor elektrisch

Naast de prijzen van benzine en diesel, stijgen ook de energie- en gasprijzen in heel Europa. Ongeveer 7 keer zo hoog als het jaar ervoor. Welke gevolgen heeft dit voor een elektrische auto? En wordt elektrisch rijden daardoor minder voordelig ten opzichte van een benzine- of dieselauto?

Facebook Youtube LinkedIn Instagram

Energie- en gasprijzen stijgen naar recordhoogtes

Voor degene die een nieuw energiecontract moeten afsluiten vanaf januari is dit slecht nieuws. Wie een doorlopend contract heeft, merkt er op korte termijn nog niks van. In september steeg de stroomprijs met 57% en de gasprijs met 46%.

De prijsstijging van de gasprijzen komt doordat er een flink tekort is. De energieprijzen lijken niet te stijgen door een tekort, maar door hoge prijzen van steenkool, emissierechten en met name van gas. De prijs van emissierechten wordt voornamelijk bepaald door het plafond aan broeikasgassen dat maximaal mag worden uitgestoten.

Actuele prijsstijging, bron: Zichtopenergie.nl

Elektrisch rijden in combinatie met zonnepanelen blijft voordelig

Naast de wegenbelasting, benzine en dieselprijzen stijgen nu ook de gas- en energieprijzen. Dat maakt niet alleen brandstofauto’s duurder, maar ook elektrische auto’s. Het opladen van je auto, met een laadpaal thuis, wordt dus een stuk minder voordelig dan de voorgaande jaren. De eerste inschatting van een nieuwe prijs per kWh is €0,40 (dat was €0,20).

Heb je zonnepanelen en een laadpaal thuis? Dan kun je je elektrische auto “gratis” van stroom voorzien. En natuurlijk ook de andere huishoudelijke apparatuur. In dat geval blijft ondanks alle stijgende prijzen, je energierekening enigszins betaalbaar.

Als je nog geen zonnepanelen hebt, is het goed om te weten dat de aanschaf hiervan steeds voordeliger wordt. De terugverdientijd neemt namelijk af. Bij een verdubbeling van de energieprijzen, halveert de terugverdientijd van zonnepanelen.

Advies over het opwekken van eigen zonne-energie? Onze zonnepanelen adviseurs helpen je daar graag bij!

Gratis persoonlijk advies

Wij helpen u graag verder. Bel of mail ons, of vraag gratis advies. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag
van 9:00 tot 17:30.

Gratis advies aanvragen
Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.