Terug naar kennisbank
laadpaal-thuis-prive

Bidirectioneel laden met je elektrische auto? (V2X)

We vragen om steeds meer stroom, met overbelasting van het netwerk als gevolg. Bidirectioneel laden is de mogelijke oplossing om het netwerk meer rust te geven.

Facebook Youtube LinkedIn Instagram

Wat houdt bidirectioneel laden in (V2X)?

Bidirectioneel laden (Bekend als: V2X) is een term die we steeds vaker horen, maar wat is V2X nu eigenlijk? V2X staat voor ‘vehicle-to-everything’ dit betekent dat een voertuig niet alleen stroom kan opslaan maar ook kan ontladen. Deze stroom kan bijvoorbeeld teruggeleverd worden aan het net (V2G) of gebruikt worden om elektrische apparaten op te laden (V2L). Een elektrische auto wordt hierbij gebruikt als batterij op wielen.

Bidirectioneel laden staat nog in de kinderschoenen en niet alle elektrische auto’s zijn geschikt voor deze manier van laden. Laadpaal fabrikanten zijn ook nog terughoudend waardoor niet elke laadpaal klaar is voor bidirectioneel laden.

Soorten bidirectioneel laden

Er zijn verschillende vormen van bidirectioneel laden. De overkoepelende term wordt V2X (Vehicle To Everything) genoemd. 

Vehicle To Grid laden (V2G)
Vehicle to grid betekent ‘van auto naar het net’. We zien steeds hogere pieken in het energienetwerk, dit komt mede door de toename van elektrische auto’s en laadpalen. Met V2G kan een elektrische auto stroom terugleveren aan het net. Dit maakt het mogelijk om overtollige energie terug te verkopen aan uw energieleverancier.

Vehicle To Home laden (V2H)
Wanneer uw voertuig stroom levert aan uw eigen huishouden, spreken we over Vehicle To Home. Het voordeel van V2H is dat u op dure momenten de stroom uit uw auto kunt gebruiken, het overschot van uw groene stroom kunt opslaan en de stroom uit uw auto kunt gebruiken bij stroomuitval.

Uw elektrische auto wordt dan als ware gebruikt als thuisaccu.

Vehicle To Load laden (V2L)
Een aantal elektrische auto’s zoals de Hyundai Ioniq 5 en de Kia EV6 beschikken al over de optie om V2L te laden. V2L laden maakt het mogelijk om elektrische apparaten op te laden met een EV. Door de stekker van dit apparaat in het stopcontact van de auto te stoppen laadt uw auto tot een vermogen van 3,7kW.

Auto’s die geschikt zijn voor bidirectioneel laden

Helaas zijn nog niet alle elektrische auto’s klaar voor bidirectioneel laden. Autofabrikanten zijn wel bezig met het ontwikkelen van auto’s die deze manier van laden ondersteunen. Momenteel is bidirectioneel laden mogelijk met onder andere de Nissan Leaf, de Nissan E-NV200, de Mitsubishi Outlander PHEV en de Kia Soul.

De voor- en nadelen

1. Bespaar op uw energierekening door terug te leveren in piekuren.
2. Gebruik uw auto als opslag voor uw groene energie.
3. Gebruik uw auto als noodstroomvoorziening.
4. Een beperkt aantal EV’s zijn geschikt voor bidirectioneel laden.
5. Software van veel laadpalen is niet klaar voor V2X laden.

Een laadpaal op uw oprit

Een elektrische auto op eigen oprit laden is het meest praktisch. U bent namelijk altijd verzekerd van een laadplek en kunt zelf bepalen wanneer u laadt. Wilt u weten wat de kosten zijn van een laadpaal aan huis, of uw meterkast al geschikt is en welke laadpaal het best bij uw situatie past?

Laadkompas geeft onafhankelijk advies. We hebben alles van eenvoudige laadpalen (Plug & Charge) tot aan hoogwaardige laadpelen met slimme functies zoals het gebruik van WiFi en load balancing. Ook ontvangt u van ons een gratis laadpas.

Laadpaal thuis: Wat zijn de voordelen? Laadpaal op oprit

Gratis persoonlijk advies

Wij helpen u graag verder. Bel of mail ons, of vraag gratis advies. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag
van 9:00 tot 17:30.

Gratis advies aanvragen
Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.