Terug naar kennisbank

5 auto’s op 1 laadpunt, steeds minder laadpunten beschikbaar

Wat in 2019 nog 2,2 auto’s per beschikbaar laadpunt waren, zijn nu in 2021 4,6 auto’s per laadpunt. Blijkt via een analyse van Independer op basis van data van de RDW en de RVO.

Facebook Youtube LinkedIn Instagram

Tekort aan laadpalen per regio

De gemiddelde beschikbare laadpaal is gehalveerd. In twee jaar tijd is het aantal elektrische- en hybride auto’s in een rap tempo toegenomen, waardoor de openbare laadpunten achterblijven. Het is duidelijk dat de aantal elektrische auto’s niet in heel Nederland toenemen, dit verschilt per regio. In bijvoorbeeld Drenthe is er 0,65 laadpunten beschikbaar per 1.000 huishoudens te vinden wat in Noord-Holland 7,5 per 1.000 huishoudens is. Op dit moment telt Nederland zo’n 63.000 publiekelijke laadpunten. Met een totaal van 292.630 (eind 2020) elektrische- en hybride auto’s.

De groei neemt verspreid toe, maar de openbare laadpalen blijven achter. Wel komen er steeds meer snelladers bij, het laden bij een snellader een stuk duurder wat dit minder aantrekkelijk maakt. Daarom stappen veel EV-rijders over op een laadpaal thuis, een éénmalige investering die ervoor zorgt dat deze EV-rijders geen of minder (vaak)  behoefte hebben aan een openbare laadpaal.

Openbaar laadplein met dubbele laadstations

Oplossing voor het tekort aan openbare laadpalen

De meest voor de hand liggenden oplossing is dan ook: een laadpaal thuis. Ideaal als je beschikt over een garage of eigen oprit. Een laadpaal thuis zorgt voor vrijheid anno 2021, je hoeft namelijk niet meer te zoeken naar een beschikbaar openbaar laadpunt. Dit is in veel regio’s een veel voorkomend probleem.

Een (slimme) laadpaal thuis biedt de mogelijkheid om deze in te zetten als openbaar laadpunt. Dan kan uw bezoek en/of buren ook laden tegen een vast laadtarief. Met hun laadpas starten ze eenvoudig een laadsessie en worden de kosten automatisch verrekend met rekening die aan het desbetreffende laadpas gekoppeld is. Dit lijkt voor nu één van de meest ideale oplossingen voor de meeste EV-rijders. Indien u zakelijk rijdt, kunt u de laadkosten (met een slimme laadpaal) ook eenvoudig laten verrekenen met de werkgever.

Uiteraard denken wij graag mee over een laadoplossing bij u thuis, bij elke situatie een passende oplossing. Voor vrijblijvend advies kunt u contact opnemen met een van onze EV-experts.

Gratis persoonlijk advies

Wij helpen u graag verder. Bel of mail ons, of vraag gratis advies. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag
van 9:00 tot 17:30.

Gratis advies aanvragen
Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.