Veelgestelde vragen

Hier vindt u de meest gestelde vragen door onze klanten met de bijbehorende antwoorden.

Subsidie & fiscaal
Welke subsidies zijn er momenteel beschikbaar? Pijl

De overheid stimuleert elektrisch rijden enorm en heeft daarom verschillende subsidies beschikbaar gesteld. Groot nieuws in 2020 is dat er vanaf juli een particuliere subsidie beschikbaar is voor de aanschaf van elektrische auto’s. Deze Subsidie Elektronische Personenauto’s Particulieren (SEPP) bedraagt €4000,- voor nieuwe en €2000,- voor tweedehands auto’s in het middenklasse segment.

Voor laadpalen zijn er ook verschillende subsidies beschikbaar die met name fiscale voordelen bieden voor ondernemers, zoals de Milieu Investeringsaftrek (MIA). Op onze subsidiepagina vindt u hier meer informatie over.

Hoeveel bedraagt het fiscale voordeel van een laadpaal? Pijl

Het fiscale voordeel kan behoorlijk oplopen bij de aanschaf van een laadpaal. Om een beeld te geven van de voordelen voor uw onderneming, geven we onderstaand een aantal rekenvoorbeelden. Deze zijn verdeeld in drie subsidieregelingen die door de overheid worden verstrekt. De berekening gaat uit van een investering van €2.500 (excl. BTW).

Om de effectieve besparing te berekenen, trekken we eerst de subsidie af van het investeringsbedrag van €2500,-. Vervolgens vermenigvuldigen we dan met het percentage aan belasting. Dat ziet er zo uit;

MIA: 36% van € 2.500 x 25% belasting = € 225,-
Vamil: 55% van € 2.500 x 25% belasting = € 355,-
KIA: 28% van € 2.500 x 25% belasting = € 175,-

Opmerkingen bij deze berekening:

  • In deze berekening is uitgegaan van een marginaal belastingtarief van 25% (percentage 2018). Voor eenmanszaken of VOF’s is het belastingvoordeel groter en kan dit oplopen tot ruim 50%.
  • Voor de Vamil geldt dat in plaats van afschrijving in 5 jaar (20% per jaar) de aanschaf in het eerste investeringsjaar voor 75% is afgeschreven (voordeel van 55%). Dit geeft een liquiditeitsvoordeel.
  • Voor de KIA is het uitgangspunt dat de onderneming in een jaar meer dan meer dan € 2.300 en minder dan ca. € 55.000 heeft geïnvesteerd.

Indien u vragen heeft over uw fiscale voordeel dan kunt u altijd contact opnemen met Laadkompas of de contactpagina. Wij helpen u graag verder.

Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.