Veelgestelde vragen

Hier vindt u de meest gestelde vragen door onze klanten met de bijbehorende antwoorden.

Slim laden & load balancing
Wat is het verschil tussen een slimme en offline laadpaal? Pijl

Een slim laadstation is ‘slimmer’ doordat het data bijhoudt en die online verwerkt, waar een offline station vooral gewoon laadt. Vooral voor zakelijke rijders is dit een voordeel omdat het de mogelijkheid biedt de laadkosten automatisch te declareren.

In een slimme laadpaal zit vaak een MID geijkte kWh-meter (om het verbruik bij te houden), een RFID-reader (om de betreffende laadpas voor de sessie te herkennen) en een mobiele communicatiemodule (een simkaart om data door te geven). De fabrikant heeft vaak een portal gebouwd waar het verbruik inzichtelijk is en waar een aantal administratieve gegevens (zoals het kWh-tarief, de privérekening en de facturatiegegevens voor het abonnement) kunnen worden ingevuld. Daarnaast is het met een slimme laadpaal vaak mogelijk om voor load balancing te kiezen of een koppeling te maken met bijv. zonnepanelen.

Een offline laadpaal is vaak een ‘Plug & Charge’ oplossing: bij het inpluggen start direct het laden. Een groot nadeel van een offline laadpaal is dat het vaak niet mogelijk is om het maximaal beschikbare vermogen softwarematig in te stellen. Om storingen te voorkomen is het hierdoor zaak om altijd vermogen beschikbaar te houden voor de laadpaal. Daarnaast wordt het verbruik niet bijgehouden doordat er geen laadpas kan worden gebruikt. Het is wel mogelijk om een MID geijkte kWh meter in de groepenkast bij te plaatsen zodat het verbruik kan worden afgelezen.

Conclusie is dat een slimme laadpaal meer opties biedt en toekomstbestendiger is. Een offline laadpaal is goedkoper en eenvoudiger in gebruik.

Waarom heb ik een slimme laadpaal nodig? Pijl

Het is handig als de laadpaal thuis ook slimme functies heeft, omdat de laadkosten thuis bovenop de gebruikelijke energiekosten komen. Hierdoor is nodig om het verbruik nog te verrekenen, wat het erg fijn maakt als de laadpaal dit automatisch en correct voor u doet. Op die manier wordt er namelijk maandelijks een bedrag op uw privérekening gestort ter compensatie van de gestegen kosten.

Daarnaast hebben de meeste slimme laadpalen functies richting de toekomst handig zijn. Denk hierbij aan load balancing of een koppeling met de slimme meter of zonnepanelen.

Hoe werkt het verrekenen van mijn laadkosten? Pijl

Dit gaat met een slimme laadpaal vaak geheel automatisch. De software op het laadstation zorgt ervoor dat uw laadkosten worden bijgehouden en deze maandelijks op uw privérekening worden teruggestort. Afhankelijk van uw deal gaat dit dan via de leasemaatschappij of uw baas / onderneming. Easy does it.

Wat is load balancing? En is het nodig? Pijl

Load balancing houdt in dat er een balans wordt gevonden tussen de laadsnelheid van uw auto en het totale verbruik van uw elektriciteit. Indien er stroomcapaciteit beschikbaar is gaat de laadsnelheid omhoog en andersom hetzelfde. Dit is vooral belangrijk als er geladen wordt met auto’s met een hoge capaciteit of het verbruik in huis hoge pieken kent door bv. een jacuzzi of een inductieplaat. Overbelasting ligt dan op de loer.

Vaak is een vereiste voor load balancing dat u de beschikking heeft over zowel een slimme laadpaal als een slimme meter. Mocht u niet de beschikking hebben over een slimme meter dan kan er vaak een component worden bijgeplaatst die deze rol overneemt.

Load balancing is een dynamisch proces doordat er continu wordt geoptimaliseerd. In stappen werkt load balancing als volgt:
– Het laadpunt weet de capaciteit van de netaansluiting;
– Het laadpunt weet continu hoeveel stroom er verbruikt wordt;
– De slimme meter geeft continu het stroomverbruik door;
– De laadpaal ontvangt alle beschikbare stroom.

Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.