Dynamische energie

Binnenkort bij Laadkompas

Wat is dynamische energie?

De energieprijzen schommelen voortdurend. Met dynamische energie betaal je ieder uur een ander tarief voor stroom en iedere dag een ander bedrag voor gas. Welk tarief dat is, weet je de dag daarvoor. Dit is de marktprijs die je energieleverancier betaalt om de energie in te kopen.

Met dynamische energie kun je rekening houden met de momenten dat de prijzen het laagst liggen. Zodat je juist op dat moment bijvoorbeeld je auto thuis oplaadt. Aan de andere kant kun je je energieverbruik beperken als de prijzen hoog zijn. Heel anders dan bij een vast of variabel energiecontract, waarbij de tarieven langer vastliggen.

Wat zijn de voor- en nadelen van dynamische energie?

Het grootste voordeel van dynamische energie is dat je je energieverbruik helemaal kunt afstemmen op de momenten dat de prijzen het laagst zijn. Je profiteert direct van een dalende marktprijs. Met een vast energiecontract is dit niet het geval. Daarnaast zit je niet aan een contract vast, en kun je dus altijd zonder opzegboete overstappen naar een andere energieleverancier.

Dynamische energie heeft ook een paar nadelen. Waar je kunt profiteren van een dalende marktprijs, merk je het ook direct als de prijzen omhoog gaan. Je hebt dus minder zekerheid dan met een vast energiecontract. Ook vraagt dynamische energie wat meer uitzoekwerk. Je profiteert er alleen van als je dagelijks bekijkt op welke momenten de energieprijzen het laagst zijn, en je stroomverbruik daar op afstemt.

Hoeveel verschillen de dynamische energietarieven?

Bij dynamische energie verschillen de prijzen dus per dag en per uur. Wel is er Europese regelgeving die een minimum en maximum stelt aan de energieprijzen. Voor stroom ligt dit tussen de € -0,50 en € 4.

Tussen 2015 en 2020 lag de gemiddelde dynamische stroomprijs tussen de € 0,50 en € 0,65 per kWh. In 2021 steeg het gemiddelde naar € 0,87, waarna het in 2022 weer daalde naar € 0,40. De gasprijs ligt de laatste jaren tussen de € 1,- en € 1,50 per kubieke meter (m3). In de zomer van 2022 was er een enorme prijsstijging, vooral omdat er vanwege de oorlog in Oekraïne minder gas uit Rusland naar Europa kwam. De tarieven kwam toen zelfs boven de € 3,- per m3 uit. Daarna zijn de tarieven weer gedaald tot een gemiddelde van minder dan € 1,50.

Een actueel overzicht van de dynamische energieprijzen, vind je op Dynamische-energieprijzen.nl. Deze website is een initiatief van een aantal energieleveranciers.

Veelgestelde vragen

Hoe voordelig is een dynamisch energiecontract? Pijl

Een dynamisch energiecontract is uiteindelijk voordeliger dan een vast of variabel contract. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers in januari 2023 deed. Huishoudens die in 2022 een dynamisch energiecontract hadden, betaalden gemiddeld 35 procent minder voor stroom en 25 procent minder voor gas.

Is dynamische energie voordelig in combinatie met zonnepanelen? Pijl

Wanneer je de energie die je zonnepanelen opwekken direct gebruikt, is een dynamisch energiecontract zeer voordelig. De stroomtarieven liggen namelijk het laagst op het moment dat de zon veel schijnt. Je gebruikt dan dus je eigen opgewekte energie tegen de laagste prijs: een win-win situatie.

Als je meer zonne-energie opwekt dan je gebruikt en een deel teruglevert aan het net, neemt het voordeel van dynamische energie af. De terugleververgoeding die je krijgt, is dan namelijk ook dynamisch en ligt lager tijdens uren dat er veel zon is.

Onze klanten
geven ons

Op basis van 542 beoordelingen

Kiyoh
Laadpas aanvragen

Laden door héél Nederland en Europa.

    Deze website kan niet functioneren zonder JavaScript.