Wat is het verschil tussen een 1-fase of 3-fase aansluiting?

Tot een aantal jaren geleden waren het voornamelijk bedrijven en kantoorpanden die de beschikking hadden over een krachtstroom (3-fase) aansluiting. De opkomst van met name inductie koken heeft er voor gezorgd dat er meer en meer huisaansluitingen geschikt zijn voor 3-fase.

Veelvoorkomende aansluitingen zijn een 1-fase 35 ampère (1x35A) of een 3-fase 25 ampère (3x25A) aansluiting. Indien u de beschikking heeft over een 1-fase aansluiting en u wilt naar 3x25A dan wordt eerst uw meterkast aangepast door een elektricien. Daarna kan de netbeheerder langskomen om de wijziging definitief te maken. Het jaarlijkse vastrecht is gelijk voor zowel een 1x35A als een 3x25A aansluiting. Wilt u bijv. een 3x35A aansluiting? Dan stijgt het jaarlijkse vastrecht vaak met ongeveer €800! Het is hierdoor zaak om u altijd goed te laten informeren over de noodzaak van een eventuele verdere verzwaring.

Het grote verschil is dat er met een 3-fase aansluiting in principe drie keer zo snel kan worden geladen. Hiervoor is het wel vereist dat de elektrische auto ook op 3-fase kan opladen. Zie onder voor een lijst van auto’s die geschikt zijn voor een 3 fase laadpaal.

Wilt u weten welke laadpaal het beste past bij uw auto?
Vergelijk laadpaal nu voor thuis

 

 

 

 

 

3 fase laadpaal voor thuis gebruiken?

Indien u een 3-fase laadpaal voor thuis wilt gebruiken is het belangrijk dat u de beschikking heeft een aansluiting van minimaal 3x25A. Om op 3-fase te laden is het wel een vereiste dat de elektrische auto dat ook kan.

Tip: ook als u de beschikking heeft over een elektrische auto die op 1-fase kan laden dan kan het handig zijn om alvast een 3-fase laadstation aan te schaffen. De auto gaat dan wel maximaal op 1-fase laden, u voorkomt dan dat er bij een eventuele volgende elektrische auto een nieuw laadstation moet worden aangeschaft.

 

 

 

 

 

Welke elektrische auto’s zijn geschikt voor een 3-fase laadpaal?

De elektrische auto’s die momenteel op 3-fase kunnen laden zijn de modellen van Tesla, Audi e-Tron, BMW i3, Smart Q4 forfour en Renault ZOE. Wat betreft rijbereik voegt u met een 3-fase laadpaal vaak rond de 50 km/uur toe. Een 3-fase laadpaal is daarmee uitermate geschikt voor één of meerdere elektrische auto’s.

Daarnaast zijn er ook een aantal elektrische auto’s die bij wijze van uitzondering op 2-fase kunnen laden. Het meest bekende voorbeeld is de Volkswagen e-Golf. Ook de Mercedes EQC kan maximaal op 2-fase laden. In de praktijk wordt dan vaak opgeladen met 7,2 kW per uur.

 

3 fase laadpaal evbox

 

 

 

Hoe zie ik of ik een 1-fase of 3-fase heb?

Er zijn meerdere manieren om te zien of er thuis een 1-fase of 3-fase aansluiting is. Het makkelijkste is om even zelf in de meterkast te kijken. Op de (vaak witte) kWh-meter staat dan ‘3×230/400v’.

Daarnaast staat het vermogen ook op de (jaar)afrekening van het energiebedrijf en kan deze worden opgevraagd bij de netbeheerder. Afhankelijk van het gebied waarin u woont is dat vaak Enexis, Stedin of Liander. De aanpassing van 1-fase naar 3-fase wordt dan ook verzorgd door de netbeheerder. Voordat de netbeheerder langs komt om de zekeringen en meter te wijzigen is het van belang dat de meterkast geschikt is voor 3-fase. Deze aanpassing in de meterkast wordt in de praktijk vaak gedaan door Laadkompas.

 

 

 

laadpaal 3 soorten laadpalen

Voordelen van een 3-fase laadpaal

Het grote voordeel van een 3-fase laadpaal is dat deze toekomstbestendig is. De meeste (wat duurdere) elektrische auto’s kunnen momenteel op 3-fase laden. De verwachting is dat er in de toekomst steeds meer auto’s op de markt zullen komen die geschikt zijn om te laden op 3-fase.

 

Advies aanvragen

 

 

 

laadpaal_thuis_kopen_tesla

Onafhankelijk advies van Laadkompas


Het is belangrijk dat u een laadpaal kiest die zowel nu als in de toekomst bij u past. Zo voorkomt u dat bij de aanschaf van een nieuwe auto ook een nieuwe laadpaal moet worden aangeschaft. De EV-experts van Laadkompas helpen u graag in het maken van de juiste keuze. Naast onafhankelijk advies zorgen wij ook voor een vlekkeloze installatie.

Vergelijk nu